Cum a evoluat portofoliul Peer 2 Peer in 2020

Peer2Peer
Reading Time: 4 minutes

Cum arata portofoliul meu de investitii in platforme Peer2Peer in Decembrie 2020 si cum a evoluat el in anul 2020


Asa cum se vede pe graficul de mai jos, am continuat sa fac retrageri din toate platformele si sa reduc ponderea investitiilor in peer 2 peer.

In 2020 asa cum am mai anuntat din Februarie, avand in vedere scaderile de pe pietele de capital, am alocat catre BVB(Actiuni) si burse externe parte a investitiilor.

Randamentul pe Iuvo a fost de aproximativ 12% pe 2020 datorita faptului ca pentru perioada de intarziere a creditelor, Loan Originatorii nu platesc dobanda(cum este cazul la Mintos).De aceea am 14% randament prognozat de Iuvo dar in realitate 12%.

In ultima parte a anului 2020 prin Iuvo am investit preponderent in credite acordate de Fast Finance IFN din Romania pentru ca stiu ca sunt OK la plati.


Alocare platforme la 01.01.2020


Alocare platforme la 31.12.2020


Riscuri noi si probleme cu platforme

De la inceputul lunii Martie au pornit vestile proaste pentru piata Peer2Peer, am detaliat riscurile daca te intereseaza in articolul de aici.

Mintos a modificat procedura si acum pot fi prelungite in anumite conditii creditele datorita conditiilor impuse in principal de criza dar si de reglementarile unor tari.Aici ai linkul pentru articolul de pe blogul lor.

In schimb pe piata secundara a Mintos inca se mai pot face bani la ce discount-uri sunt.

Mintos in continuare prezinta riscurile cele mai scazute din aceasta industrie, in special datorita marimii sale.Si am observat increderea de care se bucura ca platforma in Decembrie cand au strans imediat 7.000.000 Euro din piata pentru a creste capitalul lor.

Crowdestor a a luat decizia sa acorde o amanare debitorilor ce aveau scadenta in perioada aceasta pana in Iunie dupa care unele s-au tot prelungit si sunt insa restante si acum.La fel , executarea garantiilor in aceasta piata de criza nu ajuta pe nimeni.Dar incasarile investitorilor in perioada aceasta (sper sa nu fie si dupa) vor fi afectate.Aici este comunicatul lor.

Iuvo Grup a luat o masura similara in acest sens si IFN-urile ce lucreaza cu ei incaseaza si achita creditele catre Iuvo dar cu exceptii.

Daca in Romania se amana la plata ratele pana in Decembrie si avem 3 IFN-uri ce lucreaza cu Iuvo dar nu incaseaza pana in Decembrie, este clar ca si Iuvo va amana platile.

Insa Iuvo a avut randamentul bun raportat la riscuri si chiar au fost cred printre cei mai buni in gestionarea acestei crize.Sincer am fost placut impresionat de ei in 2020.

Si țepele din 2020…

  • 1.Grupeer
  • 2.Envestio
  • 3.Kuetzal

Aceste 3 platforme au fost vedetele negative ale anului 2020 si au produs pierderi investitorilor.Au disparut pur si simplu si investitorii au pierdut banii.Sunt inca cei ce spera ca vor recupera ceva din bani si ii poti gasi pe grupuri de Telegram, dar personal cred ca banii sunt gone with the wind si i-am marcat ca pierdere chiar daca Grupeer inca mai exista si nu este chiar shut down total.

Personal am avut 760 Euro pierduti prin Kuetzal si 2.200 Euro pierduti prin Grupeer, in cazul Envestio am avut un feeling si am fost printre ultimii clienti cu banii retrasi.Nu ca ar fi fost vreun mare waw, dar macar asa am ramas pe profit in 2020.

Concluzii

Deci in 2020 am avut un profit mic din cauza amanarilor la plata in special acordate de Crowdestor per total an am ajuns la aproximativ 12% randament.


Dar daca iau in calcul (si o iau…) si pierderea banilor prin Grupeer pe total an am iesit pe minus cu aproximativ 1.000 de Euro.

Deci rezultatul anului 2020 pe investitiile peer 2 peer a fost de minus 1.000 de Euro.


O criza ca aceasta din pacate nu am mai avut si de aceea nici estimari corecte nu prea exista.Nu este similara cu cea din 2008 ce a putut fi rezolvata prin injectarea de lichiditate, acum este sanitara si va afecta mult si afacerile.

Acum ma bucur (sincer sper ca si voi ati citit articolele mele anterioare in special cel din Februarie cand spuneam despre marimea portofoliului de Peer2Peer) ca am redus ponderea acestui tip de investitie in 2020 de la 15.000 de Euro la 9.000 in prezent si de la 25.000 de Euro in Iulie 2019

Voi reduce probabil in continuare marimea portofoliului Peer2Peer (atat cat va fi posibil) pana la o suma de cca 5.000 Euro impartita in 2-4 platforme.

Succes!

Toate linkurile de mai sus sunt de tip referral si avem ambii de castigat bonusuri daca le folositi la deschiderea unui cont.Dar deja perioada este foarte riscanta.

Nu va pot sugera sau consilia in ce si cat sa investiti, tot ce fac este sa va exemplific ceea ce fac eu si daca si voi doriti sa faceti asa, va pot ura succes!

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole).

 

Loading

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.