Riscurile pieței Peer 2 Peer în criza actuală

Piață Peer2Peer
Reading Time: 3 minutes

În ultimele zile au apărut tot mai multe știri despre amânarea la plată a ratelor și asta a panicat investitorii în peer 2 peer.

Aflăm că în Venezuela și Ungaria Guvernele au luat deja această decizie și suprinzător în România s-a introdus o astfel de inițiativă săptămâna trecută.

Pe lângă aceste inițiative foarte periculoase și care pot destabiliza circuitul financiar, cel mai mare risc rămâne însă acela ca debitorii să nu mai poată (obiectiv de altfel) achita ratele.

Cum te afectează pe tine ca investitor asta?De ce crește riscul?

Circuitul banilor în sistemul peer 2 peer sau crowdfunding este simplu.

  1. Debitorul plătește rata(creditul) înapoi către Loan Originatorul (IFN) ce a acordat creditul
  2. Acesta DUPĂ încasarea sumei o transferă către platformă
  3. Platforma împarte suma încasată către investitori

Ca investitor în platforme de Peer 2 Peer gen Mintos , Crowdestor, Iuvo-Group sau Grupeer (sunt cele în care eu personal am investiții aici poți vedea exact portofoliul meu) ești expus riscului de neplată.

Neplata aceasta poate fi de la debitor, de la (IFN) Loan Originator sau chiar de la platformă în sine.Au mai existat țepe în piață chiar în ultimele 3 luni, Kuetzal și Envestio dispărând cu peste 30.000.000 Euro din banii investitorilor.

Deci ce riscuri ai?

În ordinea importanței sau potențialului impact acestea sunt:

  1. Riscul de Credit (Riscul ca debitorul să nu achite catre Loan Originator)
  2. Riscul ca Loan Originatorul să încaseze și să nu achite mai departe platformei
  3. Riscul de plată derivat din stabilitatea sau integritatea platformei

În perioada aceasta este cred clar pentru toți că riscul de credit a crescut, a crescut mult, mai ales pe termen scurt.

Creditele pentru consum în special vor fi cel mai afectate.Creditele populației sunt cele ce pentru perioada imediat următoare(1-3 Luni) vor fi impactate.Aici intervine atât riscul de credit cât si riscul ca Statul (Guvernul) să ia măsuri de amânare a ratelor, ori acesta pentru Loan Originatori poate fi decisiv și fatal.

Măsurile posibile sunt și acelea de a limita sau de a supenda executarile silite, ceea ce ar lovi tot în cash-flow-ul Loan Originatorilor.

Și creditele pentru firme vor avea un recul și probabil întarzieri la plată similare.Este însă posibil ca statele (Guvernele) să intervină mai rapid prin oferirea de soluții de finanțare,etc.

Loan Originatorii trebuie să întelegeți ca nu au capacitatea de a sustine o amânare la plată de 3-6 Luni a întregului portofoliu.

Deci cel mai mare risc acum cred ca este cel de la punctul 1.Aici este cred clar.Riscul de la punctul 2 este derivat din acesta de la punctul 1.Dacă se aplică măsuri populiste, Loan Originatorii nu vor avea de unde să achite aceste sume către platforme.

Multe dintre platforme au luat deja anumite decizii pentru a încerca să protejeze investitorii.De exemplu Crowdestor și mai nou Mintos, se protejează de riscul de lichiditate și de executare a debitorilor înghețând 3 luni procedurile.

Un risc pe care mulți nu îl cunosc

Lipsa posibilităților de finantare a IFN-urilor a determinat unele IFN-uri să folosească Mintos sau Iuvo ca o linie de credit.Astfel sunt IFN-uri ce lunar rulează o sumă ca și o linie de credit.Cum?

IFN acordă în fiecare lună credite de 1.000.000 Euro, din acestea 850.000 Euro se finanțează de către investitorii Mintos.Luna următoare va posta aceași sumă și investitorii vor finanța la fel 850.000 Euro.

IFN-ul va achita doar dobânda lunar, principalul se va rula lunar.Dar daca deodată investitorii nu mai „cumpără” împrumută IFN-ul rotița se blochează.Acesta este riscul foarte mare.

Cum poți reduce riscul?

  1. În primul rând dacă vrei să reduci riscul, nu mai investi!Știu că pare la mintea cocosului, dar nu uita că de obicei ai setat opțiunea de AUTO INVEST.Primul pas este să pui pauză sau să oprești investițiile automate.
  2. Transfera în contul tău de Bancă sau Revolut suma pe care o ai libera pe contul tău din platformă
  3. Pe masură ce încasezi din investițiile deja făcute, urmează pasul 2 (again and again)

Dacă ai fi urmărit grupurile de Facebook sau bloguri cum este acesta nu ar trebui să fi foarte speriat, pentru că deja ai avea o diversificare ce acum se va vedea a fi FOARTE bună.

Dacă ai fi investit în mai multe platforme ai fi redus riscul cu platforma și automat cu Loan Originatorii (fiecare platformă are alți colaboratori).

Dacă ai fi avut și țari diferite, deja erai mult mai sigur pe lunile viitoare.

Din punctul meu de vedere riscul este MARE în această perioadă și după cum vezi pe blogul meu și mai ales urmărind evoluția portofoliului meu în ultimele 6-12 Luni eu am scăzut lunar suma investită.

Nu știu cât de puternic va fi afectată această piață dar este prea riscant pentru gustul meu.

Succes!

Disclaimer

Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac este sa va exemplific ceea ce fac eu si daca si voi doriti sa faceti asa, va pot ura succes!

Share and Enjoy !

Shares

3 Replies to “Riscurile pieței Peer 2 Peer în criza actuală”

Comments are closed for this post.