Titlurile de Stat Fidelis

Reading Time: 4 minutes

Avand in vedere faptul ca tocmai ce s-a incheiat ultimul program de emitere a titlurilor de stat Fidelis cred ca este util sa avem cateva lucruri in vedere in legatura cu acestea.


Hai sa incepem cu motivul emisiunilor de titluri de stat si cu ce inseamna acestea.

Ce sunt titlurile de stat?

„Titlurile de Stat, cunoscute și sub numele de Obligațiuni de Stat, sunt instrumente financiare prin care un stat atestă datoria publică a entității care emite titlurile, în cazul României, Ministerul Finanțelor Publice.

Avand rolul de a finanta datoria unui Stat in general, titlurile de stat, din perspectiva unui investitor persoana fizica/juridica, pot fi privite ca alternativa de economisire la  depozitele bancare si/sau fondurile de investitii monetare. Riscurile asociate investitiei in titluri de stat sunt foarte scazute, aproape egale cu zero.

De asemenea, investitia in astfel de instrumente financiare beneficiaza de garantia intrinseca oferita de emitent (Romania – prin intermediul Ministerului de Finante), garantie care se rasfrange asupra tuturor fondurilor investite in aceste instrumente.”

Deci in termeni simpli, un imprumut pe care il acceseaza Statul de la populatie.


Motivul emiterii de catre Stat a titlurilor?

Statul Roman (dar si toate celelalte) se imprumuta prin diverse instrumente pentru a sustine diferentele intre incasari si plati, pentru investitii,etc (sustinerea deficitului bugetar).

In general functioneaza partial ca o linie de credit pentru partea de cheltuieli curente si ca un credit pentru investitii atunci cand fondurile sunt folosite pentru a face investitii ce speram ca vor aduce incasari viitoare la Buget.

Faptul ca statele se imprumuta nu este nici o surpriza si nici un lucru care sa ne ingrijoreze, este practica normala.Problemele bineinteles ca apar atunci cand banii imprumutati nu se duc in investitii ci in cheltuieli ce nu pot fi acoperite prea curand de venituri (pensii, alocatii,subventii).

Exista definiti cativa parametri la nivel European si chiar mondial ce trebuiesc avuti in vedere la construirea bugetului anual al statelor.

De exemplu in UE deficitul anual trebuie tinut sub 3% pe an pentru a fi considerat safe.Si totalul datoriei publice raportat la PIB sub 60%.

Insa multe dintre emisiunile de titluri de stat cat si multe dintre imprumuturile contractate de stat sunt in fapt o „rostogolire” sau refinantare a unor sume ce au fost atrase in trecut si acum au ajuns la scadenta.

Statul trebuie sa plateasca aceste sume catre acei investitori si ori le achita din buget (daca nu are deficit) ori emite alte titluri de imprumut pentru a le acoperii.

Au existat si in razboaie emisiuni de titluri de stat pentru a sustine eforturile financiare ale statului cu armata si consumul de razboi astfel ca nu este ceva nou deloc.


Merita sa investesti in Titluri de Stat?Sunt ele sigure?

Titlurile de stat sunt printre cele mai sigure daca nu chiar cele mai sigure tipuri de investitii pentru ca sunt garantate de acel stat.

Sigur ca exista si istoric negativ in achitare cum a fost cazul Greciei dar in general sunt considerate foarte safe.

Trebuie sa ai in vedere ca statul in general este format din totalitatea detinerilor sale deci este sigur ca va achita catre populatie datoria.

Ce randament au aceste titluri?

Aceasta este o centralizare a celor emise in Noiembrie si listate in Decembrie 2020.

Avand in vedere scadenta lor, randamentul este intre 3,5% si 4% pe an pentru cele in Lei si 1,85% pe an pentru cele in Euro.

De retinut ca venitul acesta nu se impoziteaza!Deci este NET!


Din punctul meu de vedere nu este deloc rau sa avem in portofoliu si o componenta de titluri de stat, mai ales avand in vedere ca acestea sunt si listate pe Bursa de Valori Bucuresti si daca ai nevoie de lichiditate le poti vinde partial sau total direct pe Bursa.

De cand s-au listat pe 05 Decembrie deja au o crestere a pretului de 2,5% , deci ai fi avut un plus deja doar din cresterea pretului.

In special avand in vedere incertitudinea legata de pietele mondiale, acesta poate fi foarte bun ca plasament de portofoliu.

Astfel ca o parte de 20% sa zicem din portofoliu sa o avem in titluri de stat este o idee realista.Mai ales ca pot fi vandute si pe BVB.

De retinut faptul ca dobanda o va incasa cel ce are cuponul pe contul sau in ziua de decontare.


Multi au intrebat aici „Cum adica a crescut pretul?”

Raspunsul este ca pretul titlului este dat de cumparatori si vanzatori direct pe piata, similar ca la actiuni sau obligatiuni.Deci fluctueaza.


Cand sunt datele de plata a cuponului? (a dobanzii, a randamentului)

Pentru cele pe 3 ani termenul de plata este 04.12.2021,04.12.2022 si 04.12.2023 la acest ultim termen achitandu-se si principalul.

Sumele se achita direct in contul tau de Broker de Bursa.

Tot prin Broker poti face si subscrierea in cadrul emisiunilor viitoare foarte usor.


Asadar pe viitor pentru ca vor mai fi astfel de emisiuni de titluri poate merita sa le urmaresti si sa achizitionezi pentru a fi parte din portofoliul tau echilibrat.

Ai aici un articol in care am scris despre Importanta Strategiei de Investitii in cadrul careia este un punct principal construirea unui portofoliu diversificat.


Aici ai detaliile daca vrei sa aprofundezi despre emisiune.http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/232670

Succes!

Disclaimer

Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu.Articolele nu sunt consiliere in investitii ci opinii personale.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole).


Loading

Share and Enjoy !

Shares

2 Replies to “Titlurile de Stat Fidelis”

  • Am inteles ca daca titlurile sunt vandute, dobanda merge la vanzator de la subscriere pana la data vanzarii si la cumparator de la data cumpararii la scadenta. Dumneavoastra spuneti altceva. Care este varianta corecta ?

    • Intelegerea mea conform definitiei de mai jos din Prospect este clara si este similar cu detinerea actiunilor la data dividendelor.Nu conteaza cine tine aceste titluri in timp ci cine le detine la data corespunzatoare.
      Asta este intelegerea mea.

      Data de Înregistrare
      Data care serveşte la identificarea Deţinătorilor de Titluri de stat înregistraţi
      în Registrul Deţinătorilor de Titluri de stat care au dreptul de a primi
      dobânda curentă şi/sau Valoarea Nominală, în conformitate cu Prospectul si
      care nu va fi anterioară Datei de Plata a Dobânzii (Cuponului) și/sau a
      Valorii Nominale către Deținătorii de Titluri de stat cu mai mult de 7 Zile
      Lucrătoare. Datele de înregistrare pentru fiecare Perioadă de Dobândă în
      parte se stabilesc în Termenii Finali ai Emisiunii;

Comments are closed for this post.