10 Reguli pentru investitii de succes pe Burse

Reguli de investitii
Reading Time: 5 minutes

Aceste reguli sunt foarte importante pentru investitorii pe termen mediu si lung, deci pentru cei ce au asteptari de 7-15 ani.Nu sunt la fel de folositoare pentru speculatori.

Personal folosesc o lista de 25 dar acestea 10 sunt cele mai aplicate si des folosite.

Hai sa incepem,


1.Alege Brokerul potrivit

Inainte de a deschide un cont de tranzactionare fi atent la cateva informatii despre brokerul cu care urmeaza sa lucrezi.

Alege un broker cu LICENTA intr-o tara ce are legislatie clara si stricta pe tranzactii bursiere.De exemplu USA, UK, EU. (deci si Romania).

Verifica pe site-ul autoritatii de supraveghere daca licenta este valabila (au mai fost cazuri de genul asta de țepe…) si vechimea sa.

Evita companii de tranzactionare cu sedii in paradisuri fiscale sau alte minuni de genul asta pentru ca banii tai sunt in siguranta atata timp cat ai un partener sigur.


2.Inainte de a face investitii creeaza-ti o strategie de investitii

Strategia de investitii trebuie sa fie gandita de tine si pentru tine, orice abordare ai alege pentru investitii trebuie sa fie adaptata personalitatii tale si situatiei tale.

Ai aici un articol in care am scris pe larg despre strategia de investitii si importanta sa.

Acesta este pasul cel mai important din punctul meu de vedere, de la aceasta strategie porneste totul.


3.Nu facem STOCK PICKING

Nu cautam acele companii vedeta ce ne vor aduce profituri de 500% intr-un an ci investim intr-un portofoliu echilibrat de companii.

De ce?Pentru ca in 99% din cazuri vei pierde timp si bani facand asta si vei pierde de multe ori trendul pietei.Ca sa nu mai spun de riscul dat de lipsa de diversificare.

Sunt companii sau chiar sectoare care pot avea cifre bune si din motive ce nu pot fi prevazute de investitorul obisnuit intra in pierderi mari.Ex.Enron,Dotcom bubble, etc.


4.Nu facem MARKET TIMING

Market timing se refera la ideea de a vinde si cumpara exact in momentele potrivite.Sa anticipam cand piata urmeaza sa scada si sa vindem, sau sa cumparam cand anticipam o crestere.

Aha…Nu merita si sunt putini care o fac cu succes (si aia limitat), iar riscul de a pierde bani este mare.De obicei vei pierde bani din asta.

Varianta optima pentru investitorii ce vor un portofoliu profitabil si stabil pe un orizont de timp mediu si lung este DCA (Dollar Cost Averaging).

DCA este metoda prin care vei cumpara aceleasi active luna de luna indiferent de trendul pietei.Este cea mai utila strategie pentru oricine nu este investitor profesionist sau trader.

Va pot confirma ca si cand aveam un fond de investitii si aveam o mica echipa de experti in piete de capital, tot nu am „batut” piata.De ce credeti ca o sa reusiti voi?


5.Adapteaza-ti strategia cand este necesar

Strategia de investitii trebuie sa fie un cadrul general dar totusi trebuie sa o adaptezi in cazul unor situatii de criza.Cand ai o corectie sau criza la orizont, modifica macar o parte din parametri acestia.

Foarte util este ca atunci cand sunt corectii sau scaderi masive pe piete, sa ai un plan de cumparare, NU de vanzare.

Eu in Martie 2020 nu am avut un astfel de plan si de calcul ca cel de mai jos si din pacate am cumparat pana la o scadere de minus 25-30% si am ramas fara cash….

Daca aveam un plan ca cel de mai jos eram ok si cumparam pana la scaderea maxima de minus 60%.Deci Am pierdut oportunitatea de a castiga 30% doar din lipsa unui plan.

Un plan foarte simplu si profitabil este sa urmezi acesti 2 pasi:

a)Imparti suma pe care o ai disponibila si pregatita de a fi investita (cash-ul din contul de investitii) in transe de 10% fiecare.

b)Cumperi din aceste transe actiunile pe care le vrei in portofoliu tau (conform strategiei tale, nu te uita la ce a scazut mai mult ca o fi ieftin) din 5 in 5% si dubland suma la fiecare 5%.

Mai usor cred ca este un exemplu.

Vreau sa cumpar BRD si am in cont suma de 1000 lei.Voi cumpara cand BRD a scazut cu 5% actiuni de 100 lei, daca mai scade cu 5% mai cumpar de 200 lei, daca mai scade cu 10% mai cumpar de 400 lei, si tot asa.(De la pasul 3 e groasa treaba deja si piata poate scade masiv)

Ideea este sa iti faci calculul ca in total sa ai bani de achizitie pana la minus 40-50% din pretul actiunilor.


6.Investeste si pe pietele externe nu doar in Romania

In primul rand este obligatoriu sa aveti o diversificare cat mai buna, atat geografic cat si pe monede diferite.

Piata din SUA scade in cazul crizelor cu mai putine procente decat cea din Romania sau cele emergente(acestea sunt cele mai afectate) si totodata recupereaza si mult, mult mai rapid pierderile.

Investitiile in pietele externe au si avantajul ca sunt in moneda USD si/sau EURO si asta va ajuta la reducerea devalorizarii portofoliului pe care il aveti in LEI.


7.Foloseste dobanda compusa

Cum spunea Buffet? „Dobanda compusa este a 8-a minune a lumii” si omul cred ca are dreptate.Foloseste formula pe care o gasesti si aici pentru a calcula ce randament vei avea in viitor daca pui banii la munca pentru tine.

Acest punct este folositor pentru motivarea ta si la regula asta trebuie sa te uiti de fiecare data cand nu esti sigur de ceva sau cand ai o dorinta (de obicei transmisa de piata) de a actiona impotriva planului tau.

Nu uita, este important ca aceasta formula sa functioneze sa rinvestesti profitul din actiuni, dividende.


8.Exclude CFD-urile, Forex si Crypto din portofoliul tau

Din acest portofoliu, pentru ca am precizat ca suntem pe taramul investitiilor nu au ce cauta elemente de specula sau cu grad foarte ridicat de risc.

Nu spun sa nu le folositi dar sa le folositi ca ce sunt, nu ca investitii.Poti specula pe toate 3 categoriile, dar nu puneti acest tip de instrumente in portofoliul vostru pe termen lung.

Volatilitatea lor si faptul ca sunt tranzactionate in general de traderi sau de incepatori, ar trebui sa va dea de gandit.

Esti investitor!Nu esti trader!


9.Nu te panica cand pietele sunt la maxime istorice

Am auzit de multe ori intrebarea asta „Pai pietele sunt la maxime istorice, cat sa mai creasca?”

Pietele cresc odata cu evolutia speciei si a economiilor.Populatia creste, economiile cresc, productivitatea si productia creste, pai bursele ce sa faca?

Faptul ca pietele sunt la maxim istoric nu este un motiv de vanzare, pretul de azi pare maxim istoric dar totusi maine nu va mai fi.Si tot asa…

Acum 30 de ani indicele S&P 500 era la 300 de puncte, azi la 3.900 de puncte.Deci maximul este doar o idee si o frica.


10.Fereste-te de capcana FOMO

FOMO sau Fear of Missing Out este unul din „asasinii” profitului si cred ca este si responsabil de multi investitori ce au renuntat la investitii viitoare datorita pierderilor provocate de FOMO.

De obicei vei fi fraierul ce a investit cand era deja scump si vei lua din plin corectia ce va urma.De aceea ar fi bine sa nu cumperi pe acest sentiment ci sa ramani fidel planului tau.

Daca o investitie nu face parte din planul tau initial si nici nu ai informatii reale despre o crestere a sa, nu te lua dupa altii sau dupa mirajul profitului facut de altii pentru ca nu va functiona.

Am scris aici un articol despre emotiile in investitii si cat de daunatoare sunt.


Aceste 10 Reguli pentru investitii de succes pe Burse sunt extrase de mine din peste 18 ani de investitii pe burse, 5 ani in care am condus 2 fonduri de investitii si acestea sunt de baza.

Daca le aveam de la inceput, probabil ca salvam multi bani.


In incheiere nu ramane decat sa iti urez succes!

Asa cum stiti deja, daca aveti intrebari, va voi raspunde in timp util.


Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu.Articolele nu sunt consiliere in investitii ci opinii personale.Serviciile mele de consultanta sunt contractate separat si nu sunt accesibile publicului larg acestea fiind obiectul unor contracte, aceste opinii nu sunt considerate contracte sau consiliere in investitii.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole si doar articole, NU FAC PUBLICITATE).


Loading

Share and Enjoy !

Shares

11 Replies to “10 Reguli pentru investitii de succes pe Burse”

    • Buna ziua,
      Ma bucur ca va este util.
      Consultanta propriuzisa, nu.
      Dar va pot ajuta in limita timpului pe care il am mai liber.
      Probabil ca in viitorul apropiat voi face un program de discutii libere si investitii gratuit.
      Succes

    • Va trimit pe mail in sinteza, ca nu le am si explicate pentru altii ci pe scurt scrise de mana ?.Dar vi le trimit asa cu insemnari.

  • Interesant și de apreciat ca ati oferit informațiile fata sa ne cereți adresa de mail și alte vrăjeli (nu ca nu ii înțeleg și pe cei care vor sa își mărească baza de date). Am aflat lucruri care sunt în contradicție cu ce vedem prin filme sau media, chiar a fost folositor. Dacă mai aveți reguli și eu sunt interesat. Mulțumesc

    • Multumesc, fiecare cu bucuria sa.
      Eu scriu articole aici si recompensa mea este “give back” si las niste opinii pentru copii mei scrise :).
      Voi transmite azi pe mail si restul.
      Succes

  • Buna dimineata.
    Foarte util articolul. De cateva zile va citesc blogul cu mare interes.
    Incerc sa schitez o strategie de investitii pe termen mediu si lung.

    Se poate sa imi trimiteti si restul regulilor pana la 25?

    Va multumesc!

  • Investitia pe piata externa este ok prin BT trade sau recomandati altceva?

    • Salut,
      BT este un broker safe, foarte safe.Deci DA este ok.
      Doar sa verifici comisioanele lor pentru operatiuni externe(nu stiu cat au comision).Dar daca investesti pe termen lung comisionul nu este chiar atat de important insa siguranta data de BT este.

  • Buna ziua, cu siguranta mi-ar fi foarte utila si restul listei daca se poate sa mi-o trimiteti. multumesc frumos

Comments are closed for this post.