Momentul potrivit pentru a investi in actiuni

Reading Time: 5 minutes

Am primit zeci de intrebari despre care este momentul potrivit pentru a investi in actiuni si m-am gandit ca ar fi util sa exprim cateva ganduri pe tema asta.

Piata de capital a devenit tot mai usor de accesat de mase si cu atat mai mult in timpul pandemiei s-a observat o crestere a numarului de investitori si a sumelor investite de catre acestia.

A devenit deja facil pentru oricine cumpararea de actiuni prin intermediul platformelor online ca Tradeville, Trading 212, etc.Iar acest aflux de noi investitori se reflecta si in pretul actiunilor.

Revenirea rapida a preturilor dupa episodul din Martie 2020 a fost posibila si datorita acestor investitori noi intrati in piata.Au intrat in piata atat datorita usurintei de a deveni investitori (conturi online simplu de deschis) cat si din cauza timpului liber pe care acestia l-au avut stand in casa pe perioada Martie-Aprilie.

Una dintre intrebarile cel mai des auzite este „Nu este oare prea sus bursa?” sau „Nu mai bine astept sa scada si dupa sa cumpar?”.

Raspunsul este tot timpul acelasi si este simplu, NU!

Intrebarile astea imi aduc aminte de anul 2013 cand managerul de investitii de la un fond pe care il administram era in aceasi situatie si ne tot spunea ca nu intra in piata la cumparare pentru ca va urma o corectie, eu impreuna cu celalalt membru al consiliului i-am spus dupa 3 luni ca ar fi cazul sa intre in piata si sa nu fie pesimistul de serviciu.

Ma bucur ca a fost convis sa faca acest pas, pentru ca ar fi pierdut probabil sansa de a avea un 50% castig in urmatorii 2-3 ani ramanand pesimist.


Si din punctul meu de vedere actiunile sunt supraevaluate in multe cazuri, da, este probabil sa avem si corectii si preturile sa scada cu 10-20%.

Dar nu cred ca cineva poate prezice momentul cat de cat exact si nici cat de mult vor mai creste pana la prima corectie de 10-20%.

Important pentru tine este sa intri in piata si sa faci primul pas.Sa deschizi un cont de tranzactionare la un broker si sa iti creezi un obicei din a te informa.

Informatii bune se gasesc online pe diferite bloguri, pe youtube si chiar pe facebook.De exemplu chiar Tradeville are o „scoala de investitori”.

Dupa pasul 1 este obligatoriu sa iti formulezi o strategie care sa tina cont de termenul pe care il ai in vedere ca orizont de investitii, gradul de risc tolerat de tine, sumele pe care le poti investi ,etc.Aici am dezvoltat pe tema strategiei de investitii.

Trebuie sa ai in vedere ca ideea de a cumpara fix la momentul potrivit este eronata, si asta nu este doar opinia mea ci a majoritatii covarsitoare a expertilor mondiali.

Asadar daca ai in vedere o strategie si un portofoliu echilibrat, rezultatele for fi pozitive in aproape orice situatie si mai ales pe un termen mediu si lung.


Hai sa luam un exemplu concret despre cum au aratat ultimii ani pe Bursa de Valori Bucuresti.

Cu exceptia cazului in care ai fi investit toti banii tai in actiuni in Ianuarie 2008, nu ai fi fost pe minus la 1 an de la investitie.Ai fi pe plus, pentru ca piata si-a revenit de fiecare data in timp.

Oricum te rog sa ai in vedere ca idea de a intra deodata cu toti banii la cumparare este din start sortita esecului.

Foloseste pe cat se poate metoda Dollar Cost Averaging (gasesti multe detalii despre aceasta la o simpla cautare) si daca ai informatii sau convingeri ca pietele de actiuni vor intra intr-o corectie sau chiar recesiune, pozitioneaza-te corespunzator.

De exemplu daca crezi ca urmeaza o perioada slaba sau chiar de criza pentru actiuni, nu sta cu banii in cont ci aloca o parte spre titluri de stat, obligatiuni (cele foarte safe nu emise de vreo firma mica), ETF-uri mari pe aur, argint,etc si adapteaza-ti strategia in acest sens.

In loc sa investesti conform planului initial lunar o suma de bani in actiuni, opreste 50% din ea pe cash sau titluri de stat.


De ce spun asta?

Pentru ca daca vine o corectie, vei avea nevoie de acei bani pentru a cumpara cand piata scade.

Cei mai multi bani se fac cumparand ieftin.Deci ai nevoie de fonduri pentru a investi atunci cand piata este jos.

Dar daca luam in calcul si dividendele incasate evolutia va arata si mai bine.Conform graficului de mai jos am fi avut o recuperare foarte rapida a corectiilor.


Deci, cand este momentul potrivit pentru a investi in actiuni?

ACUM!

Nu ai nici un motiv sa amani dar este important sa respectii pasii inainte de a da primul tau ordin de cumparare de actiuni.Cu atat mai mult cu cat acum deschiderea unui cont de tranzactionare este atat de usoara.

  • Obiectivele investitionale si termenele acestora
  • Structura portofoliului tau de investitii
  • Planul exact, lunar, cu contributia ta la aceste obiective


In concluzie

Pentru un investitor ce respecta o strategie de investitii, nu exista momente proaste ci doar decizii eronate.

Daca piata scade, faci bani, daca piata creste, faci bani.Asta functioneaza doar atat timp cat este informat si cunosti mecanismele pietei.Daca esti insa mai nou in domeniu , poti face un profit bun in timp folosind doar Dollar Cost Averaging si o strategie conservatoare.

Si pentru cei conservatori si care nu vor sa aloce mult timp investitiilor in burse, va las aici un alt articol despre aceasta tema.

Si nu uitati!Nu ramaneti inchistati doar intr-un potofoliu de actiuni.In ziua de azi este foarte, foarte usor sa diversificati.

Asa arata un portofoliu All Weather gandit de Ray Dalio ce a avut un randament de 7-8% anual pe ultimii 10 ani.Este simplu de facut si de voi si in poza sunt chiar ETF-urile(fondurile detinute).

Genul acesta de portofoliu este rezistent si chiar productiv si in vremuri de criza.


Voi face un articol separat despre investitiile conservatoare.

Pe final va urez succes!

Asa cum stiti deja, daca aveti intrebari, va voi raspunde in timp util.


Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu.Articolele nu sunt consiliere in investitii ci opinii personale.Serviciile mele de consultanta sunt contractate separat si nu sunt accesibile publicului larg acestea fiind obiectul unor contracte, aceste opinii nu sunt considerate contracte sau consiliere in investitii.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole si doar articole, NU FAC PUBLICITATE).


Loading

Share and Enjoy !

Shares

2 Replies to “Momentul potrivit pentru a investi in actiuni”

Comments are closed for this post.