Bursele la maxime istorice, ce urmeaza?

Reading Time: 4 minutes

Am tot primit mesaje si mailuri pe aceasta tema in ultimele saptamani si m-am gandit ca ar fi mai util sa asez pe „hartie” cateva puncte pe aceasta tema mai ales ca saptamana aceasta S&P 500 a depasit nivelul psihologic de 4.000 de puncte.

Hai sa incepem cu prima parte.


Bursele sunt la maxime istorice

Pietele cresc odata cu evolutia speciei si a economiilor.Populatia creste, economiile cresc, productivitatea si productia creste, pai bursele ce sa faca?

Faptul ca pietele sunt la maxim istoric nu este un motiv de panica in sine sau de ingrijorare.Dar este necesar sa avem in vedere contextul economic si evolutia anterioara a pietelor pentru a avea o idee mai clara.

Graficul de mai sus reflecta evolutia indicelui S&P500 pe ultimii 5 ani si se pot observa in acesti 5 ani 2-3 mici perioade scurte de corectie.Trendul insa este clar ascendent.

Problema poate fi cresterea rapida a valorii in 2020-2021, revenirea aceasta fiind accelerata.Trebuie sa avem in vedere si faptul ca din Martie 2020 odata cu criza COVID 19 guvernele si in special cel din SUA au aruncat cu bani in economie intr-un ritm fara precendet.

Sa ne gandim ca au fost efectiv injectati bani in buzunarele oamenilor si in companii cu trilioanele de dolari, de aici si aceasta crestere extrema a pietelor.


Este sustenabil sau realist acest nivel?

Raspunsul este clar NU!Dar sa nu uitam ca pretul actiunilor nu este niciodata dat de o formula matematica si atat.Pretul este o imagine a ceea ce cred investitorii, a sentimentelor acestora, a asteptarilor.

Au fost situatii destule in istoria burselor cand increderea a fost factorul decisiv in trenduri cifrele trecand pe locul 2.

Exemplul cel mai la indemana este Tesla, care a urcat la un nivel de capitalizare (valoare a companiei) in care aveai nevoie de 50-100 de ani pentru a recupera investitia si valora (chiar si acum) de 5 ori mai mult decat cifrele ar sustine.

Cu toate ca nu exista nici un fundament economic pentru a sustine o astfel de valoare a Tesla, ghici ce?Tot a urcat la maxime si tot asa.

Avem astfel un nivel al preturilor ce nu reflecta nivelul profiturilor, evaluarilor si a cifrelor de afaceri in general.Dar steroizii injectati de catre Guverne in economie si optimismul general au dus la acest nivel.


Ce urmeaza?

In privinta nivelului actual cat si a evolutiei pietelor in perioada urmatoare sunt 2 viziuni principale, ambele avand printre sustinatori persoane foarte cunoscute si cu experienta de piata.

Cu siguranta nu are nimeni un glob de cristal in care sa vedem viitorul, ci putem doar analiza si trage anumite concluzii.


1.Prima varianta este aceea ca bursele vor avea in fata o corectie masiva, extrem de agresiva si va urma poate chiar o depresiune economica.

Depresiunea economica este fratele mai mare si mai dur al recesiunii economice si se poate intinde pe o perioada mai lunga de timp (3-7 ani).

Una dintre problemele pe care aceata varianta le are in vedere se refera la faptul ca afacerilor si profiturile nu mai sunt aliniate cu pretul pus pe acestea.Si ca exista un optimism exagerat pe piete ce se transforma in lacomia, iar acestea sunt istoric semne de scadere la orizont.

Cei ce vad acest viitor pentru burse in 2021 au cateva argumente solide si acestea sunt in principal legate de nivelul nesustenabil al datoriei publice a SUA, de nivelul viitor al inflatiei ce poate fi generat de atat de mult bani „printati” de SUA cat si de lipsa munitiei statului in cazul unei noi scaderi sau crize.

Aceasta ultima problema se refera la faptul ca guvernul si-a terminat in mare parte munitia cu care putea lua masuri in fata crizelor si putea creea un echilibru economic prin masuri monetare.Temerea sa spunem a pesimistilor este ca nivelul prea ridicat al pietelor de acum va genera o corectie si in lipsa masurilor luate de guverne aceasta se va adanci.De aici problema cu „munitia”.


2.Varianta „optimistilor” este ca bursa va creste in continuare chiar daca va avea si mici corecti

Aceasta varianta nu are atat de multe argumente ce tin de macro economie si de politici fiscale ci se bazeaza mai mult pe analiza trendurilor din trecut si pe sentimentul de incredere in economiile globale si guverne.

In principiu se sustine faptul ca banii intrati in economie au ridicat suficient de mult nivelul afacerilor pana la atingerea sustenabilitatii iar acum acestea vor beneficia in continuare de cresteri.

Hai sa vedem pe graficul de mai jos o evolutie a ultimelor crize si poate tragem singuri o concluzie.

Concluzie

In concluzie avem de aface cu o perioada incarcata de sentimente si informatii ce ne pot stresa si pot afecta prin emotiile transmise rezultatul portofoliilor noastre.

Personal voi continua sa investesc lunar in portofoliul familial pe 10 ani dar voi tine si o suma de bani pregatita pentru a cumpara ceva mai agresiv in cazul in care pietele vor avea parte de o perioada proasta.

Nu cred ca vom asista la ceva nemaivazut sau care va afecta modul de viata al tuturor pentru o perioda lunga.Lacomia si speranta sunt sentimente ce sunt in imprimate deja in ADN-ul nostru, asa ca nu cred ca ne vom schimba prea mult si mizez pe asta.

Mizez pe faptul ca pe termen de 10-15 ani orice criza va fi depasita cu succes de omenire.

Dar este o perioada in care este recomandata si probabil premiata rabdarea si disciplina.


In incheiere nu ramane decat sa iti urez succes!

Asa cum stiti deja, daca aveti intrebari, va voi raspunde in timp util.


Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu.Articolele nu sunt consiliere in investitii ci opinii personale.Serviciile mele de consultanta sunt contractate separat si nu sunt accesibile publicului larg acestea fiind obiectul unor contracte, aceste opinii nu sunt considerate contracte sau consiliere in investitii.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole si doar articole, NU FAC PUBLICITATE).


Loading

Share and Enjoy !

Shares

One Reply to “Bursele la maxime istorice, ce urmeaza?”

  • Un articol foarte bun să sperăm că va fi varianta 2 la pachet cu depăşirea de către omenire a crizei sanitare care trage în jos minim 30 -35 % din randamentele pe bursă .Dar întradevăr doar cine are ” un clob de cristal ,, are acces la viitor noi muritorii de rând doar îl intuim.Mult succes şi profit maxim.

Comments are closed for this post.