Ce profit am avut din investitia in paduri?

Reading Time: 8 minutes

In urma cu cativa ani am inceput sa ma documentez despre investitia in paduri si dupa ce am testat-o pe pielea mea, cumparand prima mea padure in 2018.

Astfel sunt in masura sa va impartasesc cateva clarificari si cifre despre randamentul acestei investitii.

Stiu, este o investitie mai exotica pentru multi dintre voi, dar este aproape pasiva si are multe , multe avantaje unice. Nu degeaba padurea se mai numeste si “aurul verde”.

In loc sa cumpar un apartament de 2 camere si sa il inchiriez obtinand 5% pe an, prefer 25% pe an si fara batai de cap ce vin cu chiriasii si devalorizarea in 25 de ani.

In plus generatiile viitoare vor avea un venit sigur si deloc mic.

Hai sa incepem cu cateva lucruri de baza si la final voi prezenta si veniturile si cheltuielile reale.


Tipuri de paduri si limitarile acestora in exploatare

Padurile se impart, din punctul de vedere al exploatarii, in cateva categorii ce trebuiesc avute in vedere cand analizam potentialul afacerii.

Primele 2 mari categorii in functie de tipul proprietatii sunt:

1.Paduri PRIVATE (Fond Forestier Privat)

2.Paduri de STAT (Fond Forestier in Proprietatea Publica a Statului)

In oricare dintre aceste 2 situatii se afla padurea, este obligatoriu prin lege, sa fie pazita de un Ocol Silvic.

Ocolul Silvic poate fi privat sau de stat dar indiferent de forma sa de organizare, tu ai nevoie de un contrat de paza cu un Ocol Silvic.

Ocolul Silvic este obligat conform contractului de paza sa asigure paza padurii tale si contra cost sa faca si alte servicii (Marcare arbori,etc)

Este clar ca tu poti cumpara doar o padure privata si ca trebuie sa semnezi un contract de paza cu un Ocol Silvic(mai jos vei avea costurile).

Padurile de Stat este cred clar ce sunt 🙂 si ca nu se vand.


1.Paduri ce pot fi exploatate (tipul clasic si cel mai des intalnit)

Acestea sunt padurile ce ocupa cel mai mult ca suprafata din Romania si ce sunt cel mai usor de achizitionat.

Acest tip de paduri sunt cele pe care le poti exploata si astfel poti avea profit.

2.Paduri situate in arii protejate, zone protejate prin lege (Parcuri Nationale, UNESCO,etc)

Acest tip de paduri sunt sub interdictie de exploatare dar vei incasa ca proprietar o suma ca despagubire anuala.Despagubirea este tocmai datorita faptului ca nu se poate exploata.

In unele cazuri (pentru ca aceste despagubiri se acorda pe grade si este mai dificil de explicat aici) acestea sunt foarte bune ca randament pentru un proprietar.

3.Paduri aflate in zone de agrement ce nu pot fi exploatate din cauza impactului asupra turismului

Si acest tip de paduri sunt sub interdictie de exploatare si vei incasa ca proprietar o suma ca despagubire anuala dar mult mai mica decat aceea de la punctul 2.


Cum pot cumpara o padure?

Hai sa incepem cu ce acte sunt necesare in afara de clasicele acte de proprietate ce sunt similare la orice imobil.

Si padurea este un imobil, este un teren forestier.

Ai nevoie ca vanzatorul sa aiba Contract de Vanzare-Cumparare sau actele mostenirii prin care el este proprietarul imobilului, cadastru, intabulare si certificat fiscal de la primarie pentru impozite.

In plus fata de acestea ce sunt standard la orice imobil, ai nevoie si de adeverinta de la Ocolul Silvic ca nu are datorii.

Deci se cumpara ca un teren agricol, urmand aceasi procedura ca la terenul agricol sau extravilan.Pe scurt trebuiesc anuntati vecinii si Primaria despre intentia vanzatorului de a vinde si de pretul la care vinde, dupa o perioada de 30 de zile de preemtie, daca acestia nu raspund afirmativ, poti cumpara.

Fata de terenurile agricole la cele forestiere are si Statul Roman prin Romsilva dreptul de preemtie (nu sunt ei prea interesati de achitizie).

Pretul pe hectar variaza foarte mult in functie de calitatea padurii, in functie de varsta acces la drum etc.Dar in principal sunt intre 2.500 si 7.000 de Euro pe Hectar.


Sfaturi/ Pro Tips:

 • Majoritatea padurilor nu au cadastru si daca vrei sa o cumperi mai ieftin, faci antecontract si te ocupi tu, pe banii tai, in numele vanzatorului sa faci cadastru.Vei avea un pret mai bun asa dar vei avea un cost intre 1.000 si 3.000 Euro, dar merita.
 • Faptul ca exista dreptul de preemtie inseamna ca pe viitor poti avea posibilitatea de a creea un lot mai mare, cumparand de la vecini.
 • Verifica ce scrie in amenajamentul silvic (aici sunt toate cifrele relevante)
 • Dificultatea accesului auto este un factor important ca si terenul padurii (daca este greu accesibil trebuie scazut pretul,etc)

Amenajamentul silvic este documentul (planul de exploatare) ce descrie in detaliu ce arbori sunt pe terenul tau (specii, varsta, diametre si VOLUM) si mai important ce lucrari(raritura, igiena sau taieri principale) si cand se fac pe acest teren.

Deci aici vei afla exact ce , cand si in ce conditii se va exploata padurea.Iar acesta se face pentru perioada de 10 ani.Deci din 10 in 10 ani se face amenajament.

Amenajamentul silvic se face pentru suprafete de peste 100 de Hectare, asadar daca ai o suprafata mai mica te vei asocia cu vecinii in a face amenajament din 10 in 10 ani.

Ocolul Silvic face acest serviciu de obicei deci nu te ingrijora.

Cat si cum castigam bani?

In functie de ce se precizeaza in amenjament vei putea calcula valoarea padurii, atat din punct de vedere a valorii lemnului din padure dar si din punct de vedere a anilor in care se exploateaza.

Acum voi exemplifica din padurea mea pentru a inteleg mai usor.

Suprafata cumparata de mine in 2019 este de 42 de Hectare si are in componenta mai multe parcele cu esente de lemn diferite atat ca varsta cat si ca varietate.

Parcela de 16 Hectare cu Gorun (adica Stejar) cu varsta de 40-50 de ani

Parcela de 5 Hectare cu Gorun si Tei cu varste de 100 de ani

Parcela de 2 Hectare cu Gorun si Fag cu varste de 110 de ani

Parcela de 14 Hectare cu Gorun, Fag, Tei si Carpen cu varste de 80-90 de ani

Parcela de 5 Hectare cu Gorun, Fag, Carpen cu varste de 60-80 de ani

Varietatea conteaza atat ca pret cat si ca varsta si mod de exploatare!

Varsta de exploatare si pretul pe Metru Cub:

Tip ArboreVarsta Medie de Exploatare
Gorun100-110 ANI
Fag80 ANI
Carpen80-100 ANI
Tei80-100 ANI

In functie de amenajament si de varsta la care a ajuns arborele se vor face lucrarile de exploatare.

Unele specii au conditii speciale de exploatare si trebuiesc achitate replantari pentru a putea taia din arbori.De exemplu Molid, Brad si in unele cazuri Gorun-ul au aceste obligatii.Din nou, in amenajament este detaliat.


Cum se exploateaza?

Arborii maturi, de Gorun(stejar) si Fag sunt folositi de fabrici de cherestea si se vand ca “lemn de lucru” si au pretul cel mai bun.Acestia rezulta in urma taierilor “Principale” (adica la varsta optima).

Arborii rezultati in urma operatiunilor de Igiena (aceasta se face anual si este maxim 5 MC per Hectar pe an) si de Raritura sunt in general folositi ca lemn de foc.

Taierile principale sunt cele prin care la varsta optima se taie toti arborii marcati in decursul unui deceniu pentru a putea permite regenerarea.

Taierilor de Igiena si Raritura sunt cele ce se fac anual sau la 2-3 ani (cele de raritura) ce intretin si curata padurea si in cadrul lor se taie arborii bolnavi sau neconformi.

ORICE EXPLOATARE ESTE OBLIGATORIU AVIZATA!NU CUMVA SA TAIATI VOI FARA ACTE!

Orice operatiune facuta in padure este avizata de Ocolul Silvic, astfel ca inainte de a exploata, un padurar (inginer silvic de obicei) vine pe teren si marcheaza cu vopsea si marca (ciocan inseriat) FIECARE arbore astfel incat sa fie conform cu amenajamentul.

Dupa ce se marcheaza toti arborii se intocmeste un APV (Act de Punere in Valoare) ce este in sine un soi de inventar a arborilor marcati si a detaliilor acestora.

Cand ai acest APV poti scoate la vanzare singur sau prin intermediul Ocolului Silvic arborii respectivi.

Ocolul Silvic organizeaza periodic licitatii pentru vanzarea lemnului deci nu ai o problema in acest demers.Asta daca nu gasesti tu direct cumparatorului.


Sfat/Pro Tip:

Ocolul Silvic are cunostinta de cumparatori de lemn deci poti discuta cu ei daca este mai bine sa faci o licitatie sau o vanzare directa.

Mergi pe teren atunci cand se face marcarea si vezi cu ochii tai exact ce se marcheaza.Oricum o zi in mijlocul naturii este chiar o placere.


Cel ce cumpara arborii este obligatoriu sa fie o firma autorizata si va face demersurile in vederea exploatarii.Aici sunt multe detalii si nu are sens sa te chinui cu ele, dar pe scurt, el este cel ce va lua autorizatie de la Garda de Mediu, Ocol, etc si va face lucrarile si transportul in deplina legalitate.

Daca vinzi “pe picior”(adica ei sa fie cei ce taie arborii) tu incasezi banii si te duci doar sa verifici pe teren ca respecta APV-ul si ca fac curat dupa ei.

Uite un exemplu de APV:

Sfat/Pro Tip:

Cei de la Ocol te pot asista in acest demers de verificare.


Din ce castigam bani investiind in paduri?

Operatiunile ce ne aduc incasari in cazul padurilor sunt exploatarea si vanzarea lemnului pentru prelucrare sau ca lemn de foc si in unele cazuri speciale prin gasirea pe acest teren a ciupercilor, fructelor de padure,etc.

Pretul de vanzare in cazul lemnului (arborilor) este intotdeauna discutat pe METRU CUB, si pe APV tu ai aceste detalii.

In cazul vanzarii de lemn pretul “pe picior” in 2020 a fost:

1.Lemn de foc 120 Lei pe Metru Cub

2.Gorun lemn de lucru (calitate buna din taieri la varsta optima) 600 Lei pe Metru Cub

3.Fag lemn de lucru (calitate buna din taieri la varsta optima) 400 Lei pe Metru Cub

Va exemplific Bugetul pe acest lot de padure facut pe baze reale nu doar estimari si putem observa ca in perioada 2019 (achizitia) pana in 2028 un PROFIT de 25% NET ANUAL.

Paza se poate vedea si in tabel ca este la 42 de hectare de cca 3.700 Lei pe An.

Investitia in padure si exploatarea

Aceste calcule sunt facute la un pret minimal, deci pot spune ca este pesimist.In cazul optimist randamentul este de 30% anual.

Cu rabdare si cautand temeinic oportunitatea de investitie in padure vei putea ajunge la un randament de 20-40% anual.


In concluzie

Din experienta altora cu care am discutat, din experienta mea (limitata ce e drept) si din calcule, padurea este una dintre cele mai bune investitii imobiliare posibile.A fost insa evitata de multi din lipsa datelor si a fricii de furt, know how,etc.

Domeniul este vast si sigur nu ai invatat din acest articol tot ce am invatat eu in 2 ani si zeci de ore de efort (voi mai scrie despre asta pe viitor), dar hai sa ramanem cu cateva puncte de baza.

1.Investitia in padure foarte profitabila (peste 25% randament pe an) daca o cumperi la un pret corect (nu la spra-pret) deci peste orice apartament de inchiriat

2.Profitul acesta este posibil in conditiile unei exploatari 100% LEGALE si fara a distruge padurile

3.Cand investesti si exploatezi corect o padure vei proteja de fapt mediul prin faptul ca respecti legea si padurea se regenereaza.

4.FOARTE IMPORTANT! Padurea este o resursa regenerabila si creste cu cca 5% in fiecare an ca masa lemnoasa.Deci poti taia corect si stranepotii tai vor avea si ei de castigat de pe urma ei.

5.Crestere de 5% in medie pe an a valorii doar prin cresterea naturala a arborilor (100% regenerabil) WAW!

6.Singura investitie pe care nu trebuie sa o cresti, creste singura anual.

7.Daca te ingrijesti de ea si nu o tai fortat, vei avea la fiecare generatie un venit frumos.Daca ai mai multe loturi acestea se pot exploata incrucisat si astfel la fiecare 10-20 de ani ai un super venit.

8.Credeti ca de fraieri sunt detinatori de padure IKEA si alte mari firme?

In 40 de ani se va mai face o taiere principala (probabil de copii mei) si le va aduce in acel an aproximativ 500.000 EURO.

DA!!!

Este corecta cifra, si pana atunci banii vin anual din celelalte operatiuni.

Personal inca caut paduri pe care sa le cumpar.Dar sper ca tu sa te mai documentezi inainte de a cumpara o padure pentru ca sunt caracteristici individuale foarte importante demne de luat in calcul.

Dar nu investim toti banii doar in paduri ci pastram un portofoliu diversificat.Aici ai un exemplu despre diversificare analizand lichiditatea investitiilor.


Pe final va urez succes!

Asa cum stiti deja, daca aveti intrebari, va voi raspunde in timp util.


Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu.Articolele nu sunt consiliere in investitii ci opinii personale.Serviciile mele de consultanta sunt contractate separat si nu sunt accesibile publicului larg acestea fiind obiectul unor contracte, aceste opinii nu sunt considerate contracte sau consiliere in investitii.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole si doar articole, NU FAC PUBLICITATE).

 

Loading

15 Replies to “Ce profit am avut din investitia in paduri?”

 • Bună ziua, azi am descoperit site-ul și e foarte informativ. Felicitări! O intrebare: dacă nu sunt vecini apropiați ca să faci amenajament silvic împreună cu ei, cum se exploatează de ex 10 ha? Mulțumesc anticipat.

  • Buna ziua, multumesc si ma bucur.
   Sub 10 hectare nu esti obligat sa ai amenajament silvic si poti taia pana la 5 MC la hectar pe AN.In unele cazuri este chiar mai OK.
   Dar mergeti si discutati cu cei de la Ocolul Silvic si ei va dau si mai multe informatii.
   Succes

 • Unde poti sa vezi anunturi de vanzare paduri ? Sincer n-am vazut pe cineva sa vanda padure .. mi-ar fi sarit in ochi. Sau se merge asa fizic la padurar la ocolul silvic ?

  • Pe OLX de exemplu sunt anunturi.Eu asta chiar de pe OLX am vazut-o.Mai sunt si site-uri gen publi24

 • Salut. De unde ne putem documenta mai bine, dvs ati spus ca ati studiat timp de 2 ani. Mulțumesc.

  • Salut,
   Voi mai scrie despre asta, mai puteti citi codul silvic(dar e cam complicat sincer) sau daca aveti prin cunostinte chiar daca indirecte sa ajungeti la o discutie cu un padurar sau inginer silvic.
   Incercati sa vorbiti cu el, sa il scoateti la o masa si sa il si platiti daca este cazul pentru o scurta consultanta.
   In domeniul asta nici eu nu sunt expert ca sa imi permit sa va dau consultanta sincer.Dar eu am invatat de la ingineri silvici si de la altii din domeniu.
   Probabil ca pe masura ce castig mai multa experienta voi da si consultanta (ca sa zic asa) contra unor donatii caritabile sau ceva de genul asta.
   Istoricul meu daca il cititi in pagina despre mine este mai mult financiar si real estate, de aceea nu sunt expert inca in paduri.Dar probabil ca voi fi in curand.Mai ales ca am ideea de a achizitiona multa si de a face un REIT pe paduri.

 • Salut,

  Am 29 ani .

  Mi-ai deschis capul, multumesc, as vrea 100 de hectare de pădure să cumpăr și eu .

  Si cu 7 % profit an as fi multumit .

  Imi da control ,stabilitate emoțională mai mare o investie în păduri.

  Planul meu este să mai lucrez până la 40 ani .

  Pana atunci un milion de euro să invesc mi-am propus ,cel puțin.

  200.000 am reusit până în prezent .

  Multumesc frumos pentru articol .

 • Sigur calculele tale sunt corecte ? Cu ce pret ai achizitionat cele 42 Ha? La un pret mediu de 3000 de eur/ha rezulta o suma de 126K Eur. In 10 ani estimezi sa scoti 128000 eur, adica 100% dar in 10 ani ! Deci, rezulta un randament mediu de 10 % pe an, dar cu steluta, in sensul ca grosul de bani vor veni in ultimii ani ! In primii ani , conform tabel, obtii venituri de max 5000 Eur/an, care inseamna un randament de aprox 4% pe an ! Deci cum ai ajuns la concluzi ca vei avea un randament de 25% pe an ?

  • Cred ca este un tabel in articol si este simplu calculul de verificat daca doresti.Pretul de achizitie a fost 62.500 Euro nu 126k.
   Succes

 • Bună seara, soțul meu deține o pădure de 10 h în jud MH! A hotărât sa o vanda, însă fiind plecat din jud a apelat la un prieten avocat! El a depus actele împreună cu soțul meu pentru vânzare prin licitație, au trecut 2 ani de atunci și încă nu s-a găsit un licitator mai mare de 2000euro/ hectar, credeți ca este posibil? Mulțumesc!

  • Buna ziua
   Incercati OLX, Storia pentru anunt de vanzare.
   Daca padurea e calitativ buna, o vinde.Pretul insa este dat de factori precum distanta de drum, tipul si varsta arborilor si este important sa vedeti amenajamentul.Unele paduri nu se pot taia decat cu costuri foarte foarte mari.Daca doriti dati-mi amenajamentul pe mail si ma uit peste el.Acte sunt?Cadastru si intabulare ma refer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.