Cum am pierdut un profit de 15% pe Burse din cauza emotiilor

Reading Time: 3 minutes

Inainte de a incepe o investitie stim deja cred toti ca trebuie sa ne informam, sa facem o strategie si doar dupa sa actionam.Am tot scris despre acestea luate individual ca si actiuni, dar este important sa urmam fluxul complet daca vrem sa ne repozitionam.

De data asta eu sunt cel ce nu a urmarit fluxul de investitii si am intrat in zona FOMO (Fear of Missing Out).Am renuntat la strategia mea din cauza emotiilor date de piata fara sa am informatii noi.


Fluxul clasic arata asa:

Eroarea pe care o vad de cele mai multe ori (si la mine) este ca dupa ce finalizam un ciclu de informare, strategie si actiune, ma las influentat de stiri sau de miscari de piata si trec direct la pasul strategie si actiune, sau mai rau direct la actiune.

Not good my friend, not good at all…

Aici se pierd banii, aici te frustrezi.De ce?Pentru ca ai renuntat la strategia si regulile tale, te-ai lasat condus de emotii intr-o lume a investitiilor in care emotiile te costa.


Daca gresesti, nu esti singurul, in Iunie am facut si eu aceasta greseala pe piata de actiuni din SUA.

Conform informatiilor interpretate de mine am adoptat o strategie de a intra in piata pe actiuni cu potential de crestere:Store Capital, Simon Property Group, Carnival, American Airlines, JP Morgan, Delta Airlines, Wells Fargo, si altele de acest tip.

Intre 19 si 22 Mai am cumparat tot ce am avut pe lista de shopping, conform strategiei mele.

Graficul S&P cu data intrarii mele la cumparare.


Conform informatiilor mele ma asteptam la o scadere a pietelor in perioada de dupa Iunie.Avand un profit de 15% in perioada 20 Mai-04 Iunie, am decis sa vand si sa astept noul val de scadere(o corectie).

Asa cum aveam strategia, am vandut tot pe 04-05 Iunie si am marcat astfel un profit foarte bun.

Graficul S&P cu data vanzarii de actiuni.


Dupa cateva zile s-a activat FOMO (Fear of missing out) si contrar strategiei mele, am cumparat din nou actiunile (da, aceleasi…).

Pe 11 Iunie am cumparat actiuni cu toate ca nu aveam o strategie noua, ci doar trendul si dorinta de profit.

Aici m-am lasat influentat de piata, de trend, de informatii superficiale.Aici am gresit pentru ca m-am lasat prada emotiilor.

Graficul S&P cu data cumpararii de actiuni.


Din graficul acesta pe indice nu poti realiza exact cum a evoluat strict portofoliul meu, dar te pot asigura ca azi am fix profit 0.

ZERO!

Am pierdut profitul acela de 15% marcat in 4 Iunie si sunt acum la aceasi suma in portofoliu ca in 10 Mai.


In concluzie

De obicei asta se intampla cand nu respecti pasii de mai sus si cand investesti cu emotiile in locul strategiei.

Daca ai facut greseala asta, nu te frustra, o fac si eu si o fac toti din cand in cand.Important este sa lucram cu noi si sa fim constienti de acest aspect pentru a putea corecta pe viitor.

Nu te lasa influentat, nu renunta la strategia ta.Nu va functiona 100% din cazuri, dar nu vei regreta, vei fi luat o decizie pe baza unor informatii in care ai crezut, nu vei merge cu turma.

Nu fi grabit, investitiile sunt pe termen mediu si lung.Daca stii ca ai informatiile corecte asteapta momentul potrivit, fi consecvent.

Succes!

Disclaimer

Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu.Articolele nu sunt consiliere in investitii ci opinii personale.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole).


Loading

Share and Enjoy !

Shares