Importanta strategiei de investitii

Reading Time: 3 minutes

Pornesc de la prezumtia ca ai o strategie de investitii deja facuta atat anuala in sensul de ce suma vei investii cat si o strategie de alocare a investitiilor.

Daca nu ai, te rog sa o faci.Totul va fi mai usor, mai lipsit de emotie si de riscuri.


Personal impart strategia de investitii in 2 componente:

1.Strategia de economisire, investire

-Planul despre cat investesc lunar sau trimestrial si sursa acestor fonduri)

2.Strategia de alocare a investitiilor

-In ce si cat investesc in fiecare clasa de active (cat investesc din portofoliu in actiuni de exemplu si in ce actiuni)


Strategia de economisire, investire

Importanta acestei strategii este data in special de faptul ca ea creeaza mecanismul, obiceiul in subconstient de a fi investitor.Este ceea ce lunar, trimestrial sau chiar anual poate fi facut fara sa fie impactata de piete, crize sau stiri.

Strategia asta trebuie sa fie primul pas pentru toti cei ce sunt la inceput de drum investitional.Ea este daca vreti structura de rezistenta a portofoliului tocmai pentru ca este doar in controlul tau si doar tu o poti modifica, nu tine de factori externi.

Este ceea ce anual inainte de revelion poti pune pe lista ta de obiective si este aceea ce nu necesita conostinte despre investitii sau vreun minut din timpul tau.

Clar strategia asta fara a fi combinata cu cea de la punctul 2 (strategia de alocare a investitiilor) nu face prea mult pentru ca ar insemna doar o economisire.Ori astfel ai pierde exact randamentul pe care il asteapta orice investitor.

In concluzie este o strategie sub controlul tau si pe care trebuie sa o ai mai ales pentru a deprinde obiceiul de investitor.


Strategia de alocare a investitiilor

Aici este partea distractiva, aici vezi profitul si plusul valoare.Aici vezi si cresterea pulsului cand actiunile sau activele tale cresc si scad.

Orice investitor ar trebui sa aiba in orice moment o strategie de alocare pe clase de active macar a portofoliului sau.

Alocarea se modifica in timp in functie de mersul economiilor si se face continuu o realocare a fondurilor intre active.

De exemplu in perioada de criza COVID-19, puteai realoca din obligatiuni in actiuni si aur pentru a beneficia de pretul mic al actiunilor raportat la valoarea companiilor.

Ideea este ca realocari se fac in momente de criza sau de stiri si directii economice sau trimestrial, semestrial daca lucrurile sunt pe un parcurs fara socuri.

Asta depinde de tine si de strategia ta.Asta este si ideea, sa fi flexibil.

O idee de alocare a portofoliului de exemplu la 30.10.2019 vs 01.04.2020.


Datorita lichiditatii unor active in cazul unor crize, este clar ca nu poti face realocari chiar atat de rapid intre acestea, dar intre acestea si cash sau intre unele dintre ele este simplu.Aici ai o idee despre gradul de lichiditate a investitiilor https://www.stefandumitru.ro/2020/04/28/lichiditatea-investitiilor-in-criza/.

De exemplu avand un 20% cash chiar si intr-o criza ca aceasta (COVID 19) il poti realoca in actiuni pe masura ce Bursele scad.

Ralocari in interiorul claselor de active sunt din nou usor de facut.De exemplu pe 1 Martie aveai actiuni pe burse in cateva domenii si pentru a beneficia de preturile mici ce au urmat in criza, vindeai actiuni la banci(de exemplu) si cumparai la linii aeriene sau de croaziera (cele mai afectate) pentru a spera la o crestere mult mai mare a lor.Asta datorita faptului ca au si scazut cel mai mult in criza.


In concluzie

Incearca pe cat posibil ca „Strategia de economisire, investire” sa nu o modifici frecvent pentru ca pierde din importanta astfel.Poti creste suma investita dar in cadrul unui plan.Oricant de bune ar fi randamentele asteptate, nu investi toti banii tai, mai tine o rezerva si pentru surprize.

Strategia de alocare a investitiilor” este bine sa o ai si sa o adaptezi in functie de informatiile si analize tale asupra pietei.Nu trebuie sa tii de ea ca de Biblie, dar totusi sa fi flexibil in a o adapta continuu.

Succes!

Sunt curios ce strategii aveti voi, asa ca astept comentarii pe care sa discutam.

Disclaimer

Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu.Articolele nu sunt consiliere in investitii ci opinii personale.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole).


Loading

Share and Enjoy !

Shares