Ce invatam din criza asta?

Reading Time: 4 minutes

Pana acum nu am mai avut vreo experienta in care sa fiu consemnat la domiciliu timp de 6 sau 8 saptamani.Am avut insa experienta crizei din 2007-2008 si astfel din punct de vedere financiar am fost mai pregatit.

Banuiesc ca pentru foarte multi dintre noi a fost un soc major atat personal cat si pentru business-urile antreprenorilor.

Deodata ne-am trezit cu unele afaceri inchise pentru 1 luna sau mai mult,nimeni nefiind in pozitia de a stii cand revenim la normal.Neavand un termen la care sa ne gandim ca se termina, planurile devin aproape inutile, reactia devine plan de actiune si ziua sau saptamana viitoare devin planuri pe termen mediu.

Angajati ce au fost trimisi in Somaj Tehnic sau mai rau disponibilizati, fix in mijlocul crizei.Cat de stresant poate fi sa iti pierzi locul de munca si implicit venitul, tu neputand merge la interviuri si daca ai merge nu ai avea unde sa te angajezi.

Cat de stresat esti daca nu ai si alte surse de venit care sa intre in contul tau fara sa fie atat de mult afectate de criza?

In primele 2 saptamani de la startul masurilor am vazut zeci de antreprenori puternici si abili, descumpaniti, frustrati si treptat resemnati.

Dupa socul initial si acceptarea situatiei , optimisul sau in unele cazuri resemnarea au inceput sa apara printre ei.

Nu vreau sa ma axez aici pe tema COVID sau pe impactul acestui soc asupra antreprenorilor sau asupra angajatilor, sunt multi „analisti” ce pot explica asta ore intregi si tot nu am intelege esenta, asa ca vreau sa ma focusez pe cum am redus stresul cauzat de aceasta criza si poate astfel vom fi mai rezistenti la urmatoarea (da stai linistit, vei mai avea crize si in viitor).

Efectul financiar al crizei asupra bugetului tau

Orice ai fi, angajat sau angajator, bugetul tau a intrat la apa brusc.In doar cateva zile esti pus in situatia de a face acele calcule pe care le amanam cu totii, bugetul familiei, bugetul exact al afacerii.

Brusc analizezi cati bani aruncai pe mese in oras, haine, obiecte inutile sau mai stiu eu ce alte cheltuieli.Nu le simteai asa acum 2 luni, banii veneau, acum stresul creste si incepi a te panica cand vezi ca suma din cont tot scade si riscul sa nu mai intre nimic in el creste.

Ecuatia trista a cheltuielilor este aceea ca ele vin lunar indiferent ce produci tu sau ce planuri ai.Intretinere, utilitati, mancare, minimul necesar se achita lunar, venitul este insa cel ce poate sa nu vina lunar si te lupti pentru el.

Nu vezi capatul tunelului pentru ca din pacate nu stie nimeni, cat mai dureaza, cum va fi revenirea economica, cum se va schimba mediul de afaceri sau piata muncii dupa aceasta criza.

Va trece si asta dar vei mai gasi un job la fel, daca acum ca sunt mai multi disponibilizati salariile nu vor mai fi atat de competitive?Vei pune totul in joc pentru a reporni afacerea ce a fost suspendata in perioada asta sau renunti si te angajezi, unde oare te angajezi, concurenta va fi mare din toti acesti antreprenori ce devin angajati.

Rezumand toate astea, STRESUL este liderul emotiilor tale.Si izolarea face sentimentul si mai pregnant.

Nu sunt ipocrit sa va spun ca stiu cum este acum, e clar ca nervii sunt la cote maxime, suparare multa si in general o stare generala rea.Ce pot spune este ca te poti pregati pentru urmatoarea criza si sa nu mai fie nevoie sa ai aceste sentimente alta data.

Nu uita!Vor mai fi alte crize.Ce poti controla este cum te afecteaza pe tine, cum reactionezi tu si cat de pregatit vei fi.


Ce poti face?

1.Citeste si documenteaza-te despre ce vei face in perioada viitoare pentru a creea propriul tau venit pasiv sau portofoliul tau generator de venit pasiv.

Tony Robbins ii spune „Money machine”, dar pe teritoriul Romaniei sa o denumim Gaina ta de oua.

  • Citeste tot ce apare in presa de exemplu Bursa, Profit, Ziarul Financiar (nu ai nici o scuza, sunt gratuite).
  • Citeste blogurile de profil investitional
  • Urmareste canale de youtube din Romania despre investii
  • Follow pagini sau grupuri de Facebook destinate investitiilor personale (stiinta banilor, totul despre bani, etc)

Toate acestea sunt gratuite, grupurile de facebook sunt pline de persoane competente ce chiar vor raspunde intrebarilor tale, nu fi sfios.

2.Citeste carti despre educatie financiara, afla ce tipuri de investitii au in portofoliu cei mai bogati oameni si adapteaza ce poti

Nu vei replica neaparat formula lui Ray Dalio, dar vei vedea si vei intelege la ce se refera, el si multi altii, si astfel vei castiga de fapt ceea ce aceste carti transmit , MENTALITATEA DE INVESTITOR.

Sunt deja clasici autorii de carti pe acest domeniu (Ray Dalio, Tony Robbins, Robert Kiyosaky,etc) poti incepe cu oricare, Kiyosaki este cel mai facil insa.

3.Daca situatia financiara iti permite, mergi la un curs de educatie financiara sau de introducere in investitii.

Nu vei pleca de acolo ca un guru al investitiilor, dar vei obtine cateva idei, principii si notiuni de baza.In realitate nici nu ai nevoie de mai mult.

Cu cat te crezi mai pregatit si ai impresia ca esti un adevarat trader, cu atat sansele sa pierzi bani cresc.Nu poti bate piata, nu incerca asta.Investeste pentru un orizont lung si nu fi lacom.

4.Dupa ce ai parcurs pasii de mai sus, FA UN PLAN ce contine:

  • Obiectivele investitionale si termenele acestora
  • Structura portofoliului tau de investitii
  • Planul exact, lunar, cu contributia ta la aceste obiective

5.Punctul asta este clar, nu?TINE-TE DE PLAN!

AICI vei gasi 7 tipuri de venituri pasive ce te pot inspira in constructia portofoliului tau.


Concluzie

Chiar daca perioada actuala este dificila, va trece, va fi mai bine in viitor.Vor fi si alte momente de criza ce ne vor impacta in 5-10-15 ani si daca pentru acelea nu esti pregatit, inseamna ca nu ai invatat nimic din criza asta.

Unii antreprenori vor afla ca nu este OK sa aiba toata situatia lor financiara investita intr-o singura afacere, angajatii vor afla ca nici un job nu este garantat, indiferent in ce domeniu sau cat de buni sunt.

Creeaza pas cu pas propriul tau portofoliu de investitii ce trebuie sa te protejeze tocmai de situatii de acest tip si sa iti acorde un viitor financiar relaxat.

Exista o expresie veche, „Nu iti pune toate ouale intr-un singur cos” dar ca angajat sau chiar antreprenor ce nu ai un portofoliu variat de investitii, chiar asta faci.

Deci ce sper eu sa invatam cu totii din criza asta?Ca ceea ce avem azi ca venit nu inseamna ca il avem si maine si pentru a contracara acest risc trebuie sa diversificam venitul nostru prin investii personale.


Sper ca ti-a fost util acest articol si iti urez mult succes in castigarea independentei tale financiare.Lasa-mi un comentariu daca ai intrebari si voi raspunde.

Disclaimer

Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu si ceea ce expertii considera oportun.Articolele nu sunt consiliere in investitii.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole).


Loading

Share and Enjoy !

Shares

3 Replies to “Ce invatam din criza asta?”

  • Foarte interesant articol!

    Sunt de acord ca trebuie sa ai mereu un plan bine pus la punct in orice moment – in sepcial in timpul crizelor.

    Eu urmez acelasi plan – cand vine vorba de investii imobiliare – indiferent de „anotimp”. Acum chiar reusesc sa cumpar la discount-uri foarte mici parti din mai multe imobile din toata Europa. Poate fi riscant pe termen scurt, dar pe termen lung am incredere ca am luat decizia portirivta. 😀

  • Sunt de acord ca trebuie sa avem mereu un plan bine pus la punct – mai ales in vreme de criza.

    Eu voi continua cu procesul meu de investii in imobiliare din Europa. Acum pot gasi proiecte cu discount-uri de pana la 15% pe platforma pe care investesc. Stiu ca poate fi un risc pe termen scurt, dar pe termen lung cred ca este o decizie foarte buna sa investesti acum.

    • Doar sa ai in vedere ca nu investesti probabil din cele scrise de tine direct in imobiliare ci prin intrmediul unor platforme.Sa ai in vedere si riscul acestor platforme.

Comments are closed for this post.