Lichiditatea investitiilor in criza

Reading Time: 7 minutes

Daca aveti deja un portofoliu investitional sau sunteti la inceput in aceasta poveste este important sa luati in calcul si aspectul lichiditatii acestuia in criza.

Ultimele doua crize experimentate de mine (2007-2008 si cea prezenta COVID 19) au accentuat nevoia ca orice portofoliu sa tina cont si de posibilitatea de lichidizare.

Cum este expresia?Cash is king.

In criza de obicei ai nevoie de bani mai mult ca oricand ori sa investesti in oportunitatile ce se arata, ori in cazul nefericit in care veniturile iti scad si ai nevoie de bani pentru day to day life.

Lichidizarea totala sau partiala a unui portofoliu poate fi necesara atat ca o nevoie urgenta a ta, cat si ca o potentiala repozitionare/realocare a investitiilor.

Prima optiune (nevoia ta urgenta) este foarte importanta pentru ca se refera la o nevoie a ta urgenta de bani iar daca aceasta se potriveste chiar in timpul unei crize te va costa scump sau nu va fi posibila in unele situatii.

In cazul in care doresti o realocare a investitiilor din nou este important sa poti face asta macar cu o parte a portofoliului tau destul de facil si in timp util.


In ordinea lichiditatii activele sunt clasificate ca fiind:

  1. Aur (fizic)
  2. Actiuni la companii listate pe Bursa
  3. Unitati de Fond (detineri la fonduri de investitii)
  4. Real Estate (Imobile)
    1. Apartamente
    2. Case/Vile
    3. Case de Vacanta
    4. Terenuri pentru constructii
  5. Peer2Peer
  6. Titluri de Stat si Obligatiuni

Este important sa luam in calcul si faptul ca in cazul unei crize severe retragerile de Unitati de Fond si din platforme de Peer 2 Peer pot fi suspendate pentru o perioada.Deci punctul 3 si 5 de mai sus pot deveni codasele clasamentului.


1.Aur (detinut fizic)

Cu toate ca poate sunteti surprinsi de numarul 1 de mai sus, aur in forma fizica, acesta poate fi lichidizat oricand (chiar non stop) prin serviciile de amanet sau vanzarea acestuia catre cumparatori specializati in topirea sa.

Aurul fizic a crescut ca pret la casele de amanet de la 80-90 de lei pe gram in Ianuarie 2015, la 110-120 de lei pe gram azi.Deci in 5 ani un randament al unei investitii de refugiu de 22-40%.

Nu e rau pentru un refugiu nu?

Daca se poate, recomandat este ca aurul pe care il detineti sa fie in mici lingouri de 24 de karate.Acestea se vand in cateva locuri la lingou pornind de la 10 grame.Daca cumparati sa aveti grija sa fie 100% din sursa verificabila si cu certificatele necesare.De exemplu, BCR vinde astfel de lingouri de 10 grame cu 2.600 lei si se pot cumpara tot azi de amanet la 2.000 lei.(de… pret de criza).Achizitiile de genul asta nu se fac in criza, el fiind tocmai refugiu in criza.

2.Actiuni la companii listate pe Bursa

In general acestea sunt lovite puternic ca pret intr-o criza si de obicei nu este indicat sa vinzi, ci sa cumperi.Dar daca nevoia exista, vei avea banii in contul tau in maxim 3 zile de la vanzarea actiunilor.

Acestea au si avantajul ca poti vinde exact de suma necesara si nu totul sau nimic, asadar ai un split foarte bun daca ai nevoie doar de o suma mica.

Si in 2008, si acum lichiditatea pe burse nu a pus probleme retragerilor de bani.Clientii institutionali cumpara de obicei si creaza lichiditate.

3.Unitati de Fond (detineri la fonduri de investitii)

In cazul in care nu este o criza financiara sau o criza puternica acestea ar trebui sa fie destul de lichide si in termen de 5 pana la 30 de zile sa poti face rascumpararea si sa ai banii in cont.Dar…

Problema tine si de lichiditatea fondului, daca ai investit intr-un fond de real estate sau de obligatiuni, sansele ca acestea sa aiba cash-ul necesar pentru retrageri mari sunt reduse.De obicei, toate fondurile (asta o spun din experienta de pana acum 1 an cand am fost presedintele unui administrator de fonduri) au o strategie si o posibilitate ca in cazuri de lipsa de lichiditate sa inghete retragerile pana la calmarea situatiei.(asta e surpriza, nu?)

Fondurile sunt obligate sa aiba o rezerva de cash si sa faca si stress test pentru astfel de scenarii, dar acestea au anumite limite si nu fac fata unui „bank run”, de aceea exista si inghetarea aceasta posibila.

Daca ai investit intr-un fond de actiuni (aici ai un link ce detaliaza investitiile in fonduri) acesta este clar mai lichid si retragerile sunt mai usor de sustinut de catre administrator , prin vanzare din portofoliu detinut de fond.

In concluzie, investitiile in fonduri sunt destul de OK din punctul de vedere al lichiditatii, dar depinde in ce tip de fond investesti.

4.Real Estate (Imobile)

  1. Apartamente
  2. Case/Vile
  3. Case de Vacanta
  4. Terenuri pentru constructii

1.Apartamente

Daca ai investitii in apartamente, ce sunt folosite pentru inchiriere, nu stai chiar atat de rau.Ai avantajul, ca si daca esti nevoit sa negociezi suma contractului de inchiriere pentru o perioada scurta, tot ai un venit din activitatea asta.

Vanzarea unui apartament in criza (in criza asta este aproape imposibil) este dureroasa cand te uiti la ofertele primite.Majoritatea cumparatorilor au impresia ca ei sunt un fel de Dumnezeu si tu vai de mama ta, asa ca vor face oferte rusinos de mici.

Oricum, din categoriile de real estate de mai sus, apartamentele sunt cele mai lichide, pentru ca si in criza, vei putea vinde chiar daca aplici o reducere mare.

2.Case/Vile

Deja cand discutam despre case in mediul urban (si eu despre acestea discut aici, deci nu casa de la tara) pretul fiind de obicei mai mare decat al apartamentelor, clienti potentiali mai putini si sansele de lichidizare devin mai reduse decat la apartamente.

Daca la apartamente chiriasii sunt mai numerosi si ai sanse sa ai chiriasi si in criza, la case ai riscuri mai mari de a ramane fara chirias.

Aici, de obicei, ofertele de pret sufera in criza cel mai mare discount, fata de piata de dinaintea crizei.

Discut despre casa de locuit, daca are alta destinatie, situatia se schimba de la caz la caz.

3.Case de Vacanta

Cel mai prost activ, din punct de vedere al lichiditatii, pe care il poti avea in portofoliul de imobiliare alaturi de terenuri este casa de vacanta.

Nu mai are sens sa te intreb de ce ai o casa de vacanta.Asta oricum este o cheltuiala mare si fara sens din punct de vedere financiar.

Aici, si in vremuri bune, dureaza mult sa vinzi o casa pe Valea Prahovei de exemplu, acum va dura mult, mult mai mult.Din punctul meu de vedere asta este un activ blocat, ce sufera mult la pret in momente tulburi, ca acum.

4.Terenuri pentru constructii

In situatii de criza investitiile de obicei sunt amante pana la momentul in care revenirea pietei devine cat de cat sigura.Terenurile ce presupun prin definitie startul unei investitii imobiliare sunt un dezastru, din punct de vedere al lichiditatii.

Adica nu se vand sub nici o forma, decat daca il dai de pomana probabil sau daca il „arde buza” pe cumparator din anumite motive.

Deci investitia in terenuri este foarte slaba din punct de vedere al lichiditatii.


Investitiile imobiliare au mai multe aspecte ce trebuiesc luate in calcul cum ar fi randamentul general dar si in timp de criza, posibilitatea de crestere a valorii in timp,etc.Dar acestea sunt analize ce nu tin de subiectul actual de lichiditate a investitiilor in criza.

Nu am intrat in detalii despre terenurile agricole sau paduri, acestea fiind mult mai rar intalnite in portofoliile personale.

5.Peer2Peer

Investitiile in peer 2 peer sau crowdfunding, prin platforme specializate sunt un activ cu risc mai ridicat decat majoritatea celor prezentate in lista de azi.Aici ai un articol despre riscuri.

In perioada aceasta de criza, fiind si prima criza prin care trece aceasta industrie, chiar scartaie sistemul.Platforme cu risc mare, exista si politicienii populisti nu ajuta industria asta cu amanari de rate si alte legi populiste.

Sa fie CLAR, banii tai sunt acordati ca imprumut unor persoane pentru a fi folositi.Aceste persoane vor rambursa catre tine banii in conditiile agreate de voi.Deci pana nu plateste clientul, tu nu incasezi banii!

Daca clientul are probleme in a rambursa creditul, tu vei suferi aceasta amanare sau poate chiar pierdere.

In cazul investitiilor in platforme, gen Mintos sau Iuvo, lichiditatea este buna si poti sa retragi banii (pe masura ce se incaseaza imprumuturile) destul de rapid, in 3-5 zile.

Insa, daca ai investit in credite project based (real estate sau afaceri cu un termen fix de plata) atunci nu poti retrage banii, pana nu se termina acel proiect si pana ce clientul nu achita.

Riscul de lichiditate este si cel legislativ, daca ai un Parlament ce asa cum vedem acum in Romania (dar si in alte tari) amana ratele la credite cu 6-9 luni, tu vei ramane blocat in aceste 6-9 luni pentru ca tu esti cel ce trebuia sa incaseze.

Un exemplu:

Vasile a investiti prin Mintos 100 de euro intr-un credit acordat de X IFN din Romania catre Y SRL din Romania.Daca Y SRL nu achita ratele si beneficieaza de amanarea lor prin lege cu 6 luni, X IFN nu incaseaza, Mintos nu incaseaza, Vasile nu incaseaza.

6.Titluri de Stat

Titlurile de stat au o lichiditate foarte slaba in special datorita sigurantei pe care o prezinta garantia statului.Nu ai posibilitatea de rascumparare anticipata si vei fi nevoit sa astepti scadenta lor pentru a incasa banii.

Sunt sigure, dar stai cu banii blocati pana la final de scadenta.De…Siguranta costa.

Obligatiuni

Obligatiunile in cazul in care sunt listate sunt cat de cat lichide, dar in cazul unei crize de obicei , repet, de obicei sunt emise de firme ce nu sunt suficient de mari pentru a fi listate, sau cu siguranta nu au aceasi transparenta, de aceea riscul este mult mai ridicat in marea majoritate a acestora.

Avand in vedere la cele mai putin riscante, nivelul de randament, nu merita sa le luam in calcul altfel fata de o combinatie intre titluri de stat si depozite (dar fara garantia statului).

De aceea nici nu merita in opinia mea sa ne batem capul cu ele pe aceasta lista ca ceva special.


Mai sunt si alte tipuri de active, dar nu le pot cuprinde pe toate in acest articol asadar va urma…

Chiar daca unele investitii sunt foarte profitabile, nu subestima nevoia de lichiditate, cand vei avea nevoie de cash, va fi prea tarziu.Pregateste-te din timp macar pentru urmatoarea criza, o vei prinde cu siguranta.

Va urma si un articol despre ce investitii sunt producatoare de venit chiar si in criza.

Sper ca ti-a fost util acest articol si iti urez mult succes in castigarea independentei tale financiare.Lasa-mi un comentariu daca ai intrebari si voi raspunde.

Disclaimer

Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu si ceea ce expertii considera oportun.Articolele nu sunt consiliere in investitii.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole).


Loading

Share and Enjoy !

Shares