Data de referinta, data AGA, data Ex. Dividend, data inregistare.Care sunt diferentele?

Reading Time: 3 minutes

Asa cum am scris si in articolul anterior despre randamentul dividendelor, pe care il puteti accesa aici se apropie data AGA pentru majoritatea companiilor listate la BVB.

Pentru ca se asteapta dividende consistente si pentru ca am si primit cateva intrebari in acest sens va explic succint la ce se refera aceste date.Este important sa nu le confundati, acestea sunt datele la care se acorda sau nu dividende.

Daca nu esti actionar in ziua corespunzatoare, degeaba ai fost tot anul anterior.

Pentru exemplificare voi folosi datele publicate de catre BRD in Martie 2020 pe care o puteti gasi la acest link.

1.Data de referinta:Data de referinta este data la care daca esti actionar, poti participa si vota in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor.

2.Data AGA: Data AGA se refera la data la care Adunarea Generala a Actionarilor va avea loc.De obicei sunt covocate in zile succesive ca prima si a doua convocare, pentru a se evita lipsa de cvorum.

3.Data Ex.Dividend:Data de la care se tranzactioneaza fara a mai avea drept la dividend.In cazul BRD data de înregistrare este stabilită pentru 12 Mai, data ex-dividend este stabilită pentru 11 Mai.

Daca nu ai actiunea DECONTATA pe 11 Mai in contul tau de tranzactionare, nu ai dreptul la dividend!

4.Data inregistrare:este data la care cine este actionar, poate sa beneficieze de hotararile luate in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor.In cazul BRD este data de 12 Mai

Important!

Decontarea pe Bursa de Valori Bucuresti se face la T+2, deci ziua in care ai cumparat actiunea plus 2 zile!

Discutam doar despre zile lucratoare , nu calendaristice!

In cazul BRD de mai sus, daca vrei sa incasezi dividende trebuie sa cumperi actiunea in data de 06 Mai cel tarziu.Pentru ca nu sunt 100% sigur de decontare la calculul respectiv, eu prefer sa fiu safe si sa cumpar pe 05 Mai.

Ce se intampla dupa data Ex.Dividend si cand incasez banii?

In cazul BRD, dividendele vor incepe a fi platite dupa 03 Iunie 2020, majoritatea vor fi achitate in contul tau in cateva zile dupa aceasta data.Le vei incasa direct in contul tau de tranzactionare.

Ca sa incasezi banii nu ai nimic de facut, nu depui hartii sau mailuri trimise.Astepti si banii intra in contul tau de Bursa/Tranzactionare.

Nu te speria de scaderea pretului actiunii in 11 Mai si 12 Mai.Este de asteptat ca aceasta sa scada cu un procent similar cu dividendul acordat.

Scaderea pretului este ceva la care trebuie sa te astepti ca un fapt clar, cu siguranta vei observa asta.Dar pretul va creste dupa aceasta scadere daca Bursa urca.Scade pentru ca pretul este deja actualizat cu valoarea dividendelor.

Va urez SUCCES!

Disclaimer

Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac este sa va exemplific ceea ce fac eu si daca si voi doriti sa faceti asa, va pot ura succes!

Share and Enjoy !

Shares