Ce randament au dividendele in 2020

Reading Time: 2 minutes

In perioada aceasta si in urmatoarele saptamani principalele compani listate pe Bursa de Valori Bucuresti vor convoca Adunarile Generale Ordinare ale Actionarilor pentru a aproba bugetul pe 2020 cat si pentru a aproba rezultatele exercitiului financiar 2019 si dividendele acordate.

In cadrul acestor AGOA sunt pe ordinea de zi si propunerile de repartizare a profitului obtinut in 2019(nu este aferent lui 2020).Pentru cei ce nu era siguri, repet.

Se discuta repartizarea profitului aferent lui 2019!

Avand in vedere faptul ca anul 2019 pentru majoritatea companiilor listate a fost unul foarte bun, nivelul propus pentru a fi distribuit catre actionari sub forma de dividende este generos.Totodata se pot distribui(dar ma indoiesc) si partial unele rezerve existente.

In cadrul acestor Adunari Generale ale Actionarilor se vor stabili, data la care actionarii inscrisi in registru au dreptul la dividende(ziua la care daca detii actiuni ai dreptul la dividend), data sau perioada de plata a acestora si dividendul per actiune.

Desigur mai sunt si alte decizi ce vor fi luate, dar discutam doar pe tema dividendelor.

Cele mai mari randamente anul acesta propuse deja in AGA sunt:

TOP 5- Randamente BVB 2020

SocietateSimbol BVBRadament(la pretul din 27.03.2020)Dividend Propus
BRD-GSGBRD14%1,64 Lei/Actiune
NuclearelectricaSNN13%1,65 Lei/Actiune
OMV PetromSNP11%0,31 Lei/Actiune
Transilvania Broker de AsigurareTBK11%0,152 Lei/Actiune
SIF TransilvaniaSIF 310-12%*0,03-0,0355 Lei/Actiune

*In cazul SIF 3 avem propuse 2 variante spre aprobarea AGA, de aceea randamentul este diferit, datorita acestor 2 variante.

Merita mentionat faptul ca aceste dividende sunt BRUTE , si se va OPRI LA SURSA un impozit de 5% din valoarea lor.Astfel actionarii vor incasa cu 5% mai putin decat suma de mai sus (restul fiind impozit ce este achitat in numele lor).

Deci ce randamente au dividendele in 2020?

Randamentul mediu al companiilor listate ce intra in componenta indicelui BET este in jurul valorii de 7-7,5%.In cazul celor din BET-FI in jurul la 7%.

Dar puteti cumpara actiuni la unele dintre cele mai mari, stabile si performante companii si cu randamente de peste 8-10%.

Ca si campion al dividendelor propuse spre a fi aprobate anul acesta este clar BRD, ce sa nu uitam ca si anul trecut a fost pe locul 2 cu un randament de 12,2 %.

Clasamentul mai poate avea suprize, in sensul in care sunt multe companii la care statul este actionar majoritar si avand in vedere nevoia statului de bani in perioada urmatoare, este posibil sa vedem cum Romgaz, Transgaz vor acorda dividende mai mari decat cele propuse acum.

S-a mai intamplat ca Statul avand nevoie de bani la buget, sa ceara si fiind actionar majoritar sa si obtina, dividende mai mari.Aceasta decizie se resfrange asupra tuturor actionarilor, deci poate vom incasa chiar mai mult.

In concluzie, poti cumpara actiuni la unele companii mari si stabile si sa ai si un randament din dividende de 11-14% anul acesta.

Cand incasam banii?

Datele de plata sunt cuprinse in fiecare AGA, dar in principal se achita totul pana in 30 Iunie.

Va urez SUCCES!

Disclaimer

Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac este sa va exemplific ceea ce fac eu si daca si voi doriti sa faceti asa, va pot ura succes!

Share and Enjoy !

Shares

2 Replies to “Ce randament au dividendele in 2020”

Comments are closed for this post.