Indepenta financiara sau FIRE?

Reading Time: 4 minutes

FIRE (Financial Independence Retire Early) are ca prim pas Independenta Financiara urmata de „Retragerea timpurie din activitate sau job”.

Traducerea in Romana nu suna la fel de bine sau de imbietoare la actiune ca expresia in Engleza, insa este mai usor de pus in practica in Romania decat in Statele Unite ale Americii, unde a fost lansata aceasta miscare.

Curentul acesta pornit in urma cu cativa ani contine cativa pasi pentru a atinge acest Holy Grail.

Totul incepe cu ideea de a economisi si de a investi.

Economisirea prin oprirea risipei este clar si cea mai usor de facut si aduce si satisfactii.Partea a doua insa ce presupune diminuarea cheltuielilor pe care tu nu le consideri risipa va fi aceea ce te va face nefericit si va durea mult, pentru unii (in special doamnele din pacate) foarte mult.

Daca va uitati la documentare pe tema FIRE o sa observati si depresii severe si o adevarata problema cu partea asta de a devenii minimalist si econom.

Chestia este ca nici macar nu cred ca este o idee buna sa devii asa nefericit doar pentru crede ca te vei bucura de o pensionare la o varsta mult mai mica decat standard.Durata vietii tale nu este o chestie ce tine doar de statistici, nu mori cand spune statistica si nici nu stii ce se intampla la o anumita varsta.

Cred ca toti avem exemple de persoane ce nu au atins varsta statistica din multe motive.Deci hai sa fim realisti, nu traim pe hartie si daca avem o placere ce nu este extravaganta si nu ne impacteaza viitorul, nu vad problema de a fi happy.

Economisirea

Gradul de economisire decent ar fi de minim 10% din veniturile tale lunare.Gradul celor ce au ca scop FIRE tinde spre 50%.

Sigur ca asta depinde de venitul tau, dar un procent de 20% ar fi o tinta realista si ar aduce multe beneficii in viitorul tau financiar.Personal ma focusez pe a creste venitul si astfel procentul creste fara sa scad din cheltuieli.

Personal nu sunt un mare adept al economisirii majore ci a unui echilibru intre cheltuielile ce ma fac sa ma bucur de bani si investitiile mele.

Asadar nu pot sa va dau prea multe idei in partea de economisire, in principal pentru ca eu cred in cresterea veniturilor si nu in a devenii minimalist sau super econom.

Gasiti insa foarte, foarte multe bloguri ce scriu despre economisire, avantajele ei si alte mici trucuri de a economisi.

Investitia in generarea de venit pasiv

Pasul asta este cel ce PARE foarte greu pentru majoritatea oamenilor din cauza fricii de necunoscut.

Am scris PARE pentru ca doar inceputul este mai greu, dupa ce pornesti in acest sens, totul va fi mai simplu.

Vei avea informatii din multe surse si vei fi surprins de cat de simple sunt de fapt toate aceste investitii pe care multi doar le ridica la nivel inalt ca sa para ei mai destepti.

Pentru a avea un portofoliu diversificat de actiuni , obligatiuni, ETF-uri si Peer2Peer chiar nu este un efort.Nu spun asta pentru ca am eu impresia ca este usor, dar am prieteni ce la 50 de ani au inceput sa faca investitii fara mari eforturi.

Efortul cel mai mare este sa incepi si sa nu iti fie frica!

Frica de necunoscut este dusmanul tau cel mai mare in aceasta parte.Ai impresia ca nu ai infomartii suficiente si ca e prea greu.NU ESTE!

In articolul acesta sunt descrise mecanismele de a castiga un venit pasiv din peer2peer.

In articolul acesta sunt 7 tipuri de investitii pasive si randamentul mediu al fiecaruia.

Asadar ai la dispozitie destule informatii in mediul online pentru a incepe calatoria ta de investitor.Acum chiar este mai usor ca oricand sa faci asta din comfortul casei tale, totul fiind online.Grupuri de Facebook, Webminarii,canale de youtube si bloguri.

Pragul de independenta financiara

Primul scop este acela ca veniturile tale pasive sa fie egale cu cheltuielile tale.Dar pentru a atinge acest deziderat trebuie sa ai active ce produc venituri pasive.

In general aceste active se calculeaza ca fiind suficiente pentru independenta financiara la un grad de 10-15 ori cheltuielile tale anuale.

Deci daca tu cheltui 20.000 de Euro pe an, in medie ar trebui sa ai aproximativ 250.000-350.000 Euro in active generatoare de venit.

Chestia asta este strict valabila azi, viitorul insa ne rezerva multe surprize.De aceea nu sustin ideea de FIRE, nu cred in retragerea din activitate cand ai atins acest prag.

Va recomand acest articol, in care un tip a trecut prin asta de curand.Dupa ce s-a retras la 34 de ani revine in piata activa si cauta un job.

De ce?

Pentru ca lucrurile se schimba in timp, ceea ce era suficient pentru tine in 2020 nu va fi neaparat la fel si in 2025.In cazul lui a aparut un copil si asta vine cu o crestere mare a cheltuielilor.Costul chiriei a crescut, costul vietii a crescut, cheltuielile au crescut.Venitul tau pasiv daca este la nivelul de independenta financiara nu creste similar.

Asa ca vei fi nevoit sa lucrezi din nou.

Concluzie

Avand in vedere cele descrise mai sus, nu cred ca solutia este sa adoptam ca scop FIRE ci mult mai pragmatic si mai usor de realizat este independenta financiara.

Recomandarea mea este sa porniti pe acest drum, sa lucrati la atingerea scopului si dupa sa continuati sa lucrati dar la ceea ce va face placere.

Independenta Financiara este aceea ce ne diminueaza stresul, dar pastreaza si bucuria unor „excese”.Independenta Financiara ne da comfortul de a lucra mai mult sau mai putin in functie de dorintele noastre la un anumit moment si putem astfel prioritiza ceea ce este important pentru noi.

Daca sunt independent financiar voi putea alege jobul sau proiectul potrivit pentru mine, nu voi fi nevoit sa lucrez oriunde pentru a ma intretine.

Orice decideti, primii pasi trebuiesc facuti cat mai repede.Cu cat incepeti mai repede, cu atat ajungeti mai repede la atingerea scopului.

Succes!

Share and Enjoy !

Shares