Buffet se pregateste de criza.Noi cum ne pregatim?

Reading Time: 2 minutes

Warren Buffet cunoscut si ca Oracolul din Omaha se pregateste se pare de o noua criza, sau macar de o scadere abrupta a cotatiilor pe actiuni.

De ce spun asta?

Pai, Buffet a lichidizat aproximativ 60% din portofoliul de active detinut de Berkshire Hathaway si acum „sta” pe un munte de cash.Cat este muntele de mare?

122 de MILIARDE de USD! Da 122 plus 9 zerouri.Cam jumatate din PIB-ul Romaniei ca sa intelegem mai usor.

Se pare ca el foloseste un indicator propriu asupra pietei (capitalizarea totala a bursei Americane supra PIB-ul USA) si ca acesta a atins un nivel superior fata de criza din 2007 si fata de cea din 2000 (Dot Com).Acum acesta este la 140% si pentru Buffet cel putin asta este semnalul de alarma.

In concluzie, daca ai incredere in predictiile Oracolului ar fi bine sa incepi sa vinzi active ce se pot deprecia rapid si sa stai pe cash sau pe titluri de stat.

Cum te pregatesti?

In primul rand lichidizezi activele cu risc.Aici ar fi actiuni si imobile pe care le poti vinde pentru a avea cash pregatit.

Nu te imprumuti pentru cheltuieli sau pentru lucruri de care nu ai neaparata nevoie.In orice criza costul finantarilor creste foarte mult.In 2008 de exemplu in decursul a 6 luni costul unei firme ce avea o linie de credit la o banca din Romania (nu are sens sa ii dau numele pentru ca nu a fost singura) a urcat de la 8% pe an in Lei la 14%.Asta poate fi un soc pe care nu il sustine oricine.

Ce ar urma sa scada in cazul unei crize?

  • Pretul (cotatia) actiunilor listate pe Burse
  • Pretul Imobilelor
  • Riscuri crescute de faliment al unor platforme de P2P

In ce ar fi bine sa investim pentru a ne proteja?

  • Titluri de Stat
  • Obligatiuni Municipale sau emise de companii foarte stabile
  • Aur, dar nu fizic ci doar ca si cotatie (contracte futures)

Si dupa ce scad pietele si se linistesc apele sa putem intra la cumparare de actiuni si imobiliare.

Ce va creste probabil cel mai rapid dupa o criza?Actiunile sunt printre cele mai usor de achizitionat si gestionat, asa ca ar fi o idee simpla.

Foarte important este ca in perioada inainte de criza si in timpul ei sa stam pe CASH sau pe echivalent cash.In vremuri de criza este adevarata expresia „Cash is king”.

Profituri foarte bune se fac exact in aceste momente de turbulente.Ceea ce poti cumpara azi cu 100 de lei vei cumpara atunci cu 50 sau chiar mai putin.

Personal am lichidizat deja din August portofoliul de actiuni si am inceput si vanzarea imobilelor in pregatirea pentru scadere.

Da, multi vor spune sa sunt cinic si ca nu este OK sa profiti de cei ce pierd in acest ciclu de scadere si crestere, dar profitul il fac pana la urma cei pregatiti si curajosi nu cei neinteresati sau blazati.

Articolul de la care a pornit aceasta mica idee este acesta https://www.ccn.com/billionaire-warren-buffett-predicting-a-stock-market-crash/

Succes!

Nu va pot sugera sau consilia in ce si cat sa investiti, tot ce fac este sa va exemplific ceea ce fac eu si daca si voi doriti sa faceti asa, va pot ura succes!

Share and Enjoy !

Shares