Aurul Creste, Petrolul Scade, Actiunile?

Reading Time: 2 minutes

In ultimii 5 ani actiunile au crescut cu peste 50% in cazul multora dintre acestea.

Trendul asta cat mai dureaza?Este un moment bun oare de a cumpara actiuni sau risti sa cumperi chiar la maxime si sa scada in perioada urmatoare?

Pentru inceput trebuie sa tinem cont de cateva puncte importante in analiza aceasta.

  1. Bursa de Valori Bucuresti este corelata cu Bursele internationale(scade bursa din New York, scade si cea de la Bucuresti, chiar daca nu identic sau cu acelasi impact)
  2. Cresterea continua din ultimii ani este datorata si revenirii economiilor dupa ultima criza financiara dar si a alimentarii economiilor cu bani ieftini (Tiparnita de bani)
  3. Cotatia aurului este in crestere
  4. Cotatia petrolului este in scadere
  5. Raboiul tarifelor dintre USA si China

Cand pretul aurului creste, inseamna ca sentimentul de incredere in piete este in scadere.Adica simplist, ne refugiem in pozitii pe aur pentru ca este bun in caz de criza(ca si CHF)

Pretul petrolului scade cand exista ingrijorari ca economia mondiala nu mai are crestere sau ca incetineste.

Daca luam acesti 2 indicatori de mai sus si mai punem in calcul si razboiul economic intre USA si China, avem o imagine nu prea roza a viitorului pietelor.

Ce trebuie sa intelegeti este ca NIMENI nu stie exact trendul si evolutia viitoare a pietei actiunilor.Tot ce puteti face este sa va informati singuri si sa luati voi deciziile.

Aceste 2 site-uri sunt printre cele mai bune in domeniu.

https://www.cnbc.com/world/?region=world

https://www.bloomberg.com/

Ca investitie pe termen lung actiunile sunt foarte bune, dar daca incercati sa speculati, de obicei pierdeti bani.

Poti face profit si cand pietele scad

Nu uitati ca puteti profita de scaderea pietelor luand pozitii short (vanzare in lipsa) si „pariati” astfel pe scaderea cotatiilor.Pozitiile short insa nu sunt efectiv cumparare de actiuni ci cumparare de drepturi mai mult.Adica nu veti avea dividende sau drepturi de actionari pentru ca nu aveti actiuni ci dreptul de a rascumpara ceva mai ieftin.

Partea aceasta de vanzare in lipsa sau short nu o recomand deloc incepatorilor pentru ca foloseste efectul de levier si puteti pierde toata suma investita.

Eu nu va pot da nici un sfat (si nici nu ar fi bine sa primiti sfaturi in perioade tulburi) dar va pot spune ca pentru tipologia mea de investititor (safety first), am lichidat pe 07.08.2019 toate detinerile mele in actiuni.Am marcat profitul si personal astept corectii pentru a rascumpara mai ieftin.

Succes!

Share and Enjoy !

Shares