Cum ar arata pensia ta daca ai investi tu , nu statul?

Reading Time: 2 minutes

Hai sa incepem cu raspunsul la intrebarea „Cat platesc eu lunar la CAS (Contributia la Pensii)?”

Simplist, 25% din Venitul tau se calculeaza se opreste si se plateste de catre Angajator direct catre CAS.

In opinia mea , acesta este si unul din motivele pentru care angajatii nu sunt mai stricti in ceea ce priveste drepturile lor atunci cand se lovesc de problemele in lucrul cu statul.Pentru ca nu simtim cand platim , pentru ca noi nu vedem cat platim de fapt , angajatorul platiind pentru noi.

La un Salariu NET de 3.267 Lei pe luna , se achita catre CAS (Pensie) suma de 1.405 Lei.

Asta inseamna ca pentru o perioada de lucru de 35 de ani , cat este azi stagiul minim de cotizare complet pentru barbati sau pentru femei in viitorul apropiat statul incaseaza de la tine o suma totala de 590.100 Lei.Acestia ar fi banii din care tu ar trebuii sa traiesti restul zilelor la pensie.Dar Statul nu pune banii tai la „munca” ci ii cheltuie lunar pentru a platii pensiile celor ce sunt acum la pensie.Si cand tu vei fi la pensie cei ce vor lucra atunci vor platii pentru ca statul sa plateasca pensia ta.

Problema este ca acest tip de sistem de pensii a fost adoptat acum 50 de ani, cand durata de viata era mult mai mica si atunci avea sens si era sustenabil.Dar acum se observa clar o imbatranire a populatiei si asta va pune o presiune uriasa pe sistemul de pensii in general, pentru ca vor fi din ce in ce mai putini in campul muncii si din ce in ce mai multi pensionari ce vor trebuii platiti.

Ce poti face pentru a avea o pensie placuta?

1.Fa un plan realist in care sa tii cont de ceea ce poti economisii si investii tu pentru pensia ta.”Creeaza propria ta masina de bani” ca sa il citez pe Tony Robbins.

Punctul asta este clar dificil, ai nevoie sa faci o analiza realista si sa gandesti investitiile pe care le planuiesti

2.Implementeaza planul de la punctul 1

Implementarea este dificila doar in prima faza , cea de set-up , dupa care anii trec fara atat de multa bataie de cap.Vei fi surprins sa vezi cat ai in conturi dupa 10 ani sau 20 de ani.

3.Bucura-te de Pensie

Cat ai strange tu daca ai investii in locul statului?

Am calculat ca daca investesti lunar suma de 1.405 Lei cat ai contribuii la CAS timp de 35 de ani(cat este stagiul de cotizatie) si cu un randament anual de 10% ai avea la final suma de 4.608.955 Lei (970.000 EURO) fata de 590.100 Lei cat ai avea daca nu ai investii sau cat are Statul de la tine strans.

Concluzia…

Incepe sa lucrezi la planul tau de pensie si investesti lunar pentru a avea o pensie si o perioada meritata de liniste si de bunastare.

Nu te baza pe acea pensie pe care o vei primii sau nu de la stat la 65-70 de ani.Modificarile de moment la ceea ce numim „Legea Pensiilor” te pot afecta intr-un mod neplacut.

Devino stapanul destinului tau financiar, nu este greu, trebuie doar sa incepi.

Succes!

Pentru a calcula usor poti accesa acest calculator ce te ajuta sa calculezi sumele in timp aplicand dobanda compusa.

https://www.moneysmart.gov.au/tools-and-resources/calculators-and-apps/compound-interest-calculator?fbclid=IwAR0lR2xYl3KlCM-iRgjmUP3WGKvOwhRag_LH-KEQfWmbCgAGChBo0jK90co

Share and Enjoy !

Shares