Educatie financiara pentru copii in 5 pasi

Reading Time: 2 minutes

copil_pusculitaEducatia financiara face parte din lectiile importante pe care un parinte trebuie sa i le predea copilului sau: cum sa castige bani, cum sa-i economiseasca, cum sa-i cheltuiasca si cum sa-i investeasca. Din fericire, aceasta lectie nu trebuie neaparat sa fie plictisitoare pentru cel mic.

Iata 5 modalitati creative prin care ii poti da aceasta lectie:

1. Pusculita

Pusculita este cel mai distractiv mod in care un copil poate economisi bani. Singurul inconvenient este ca, desi pusculitele sunt colorate si haioase, nu iti permit sa vezi ce e inauntru. Poti face o pusculita impreuna cu cel mic dintr-un borcan pe care sa il pictati cu linii fine. Astfel copilul va vedea banutii adunandu-se si va avea sens pentru el sa economiseasca.

2. Lasa-l sa manevreze banii

Atunci cand va duceti la cumparaturi, spune-i ce pret au produsele de baza din casa voastra, eventual exemplifica-i raportandu-te la ciocolata sau jucarii, astfel incat sa ii vorbesti pe limba lui. Invata-l treptat cum sa economiseasca bani, incepand de la compararea preturilor. Lasa-l pe el sa tina banii (dar fii cu ochii pe el) si sa-i inmaneze casierului.

3. Board games

Cea mai usoara modalitate de invatare este prin joaca, asa ca organizati seri de jocuri in familie. Apeleaza cu incredere la board games sau puteti inventa chiar voi un joculet. Monopoly este un exemplu bun de joc prin care copiii pot invata sa isi gestioneze banii astfel incat sa nu ramana fara si cum sa investeasca inteligent.

4. Permite-i sa-si gestioneze banii

Daca il lasi sa isi gestioneze singur banii, pe cei economisiti, dar si alocatia, va invata sa fie responsabil. Verifica-l din cand in cand, dar da-i lui toata responsabilitatea pentru banii sai.

5. Foloseste o tabla sau foi

Scrie-ti impreuna pe o tabla sau pe o foaie mare obiectele pe care si le doreste si si le poate cumpara cu banii pe care ii are deja si pe o alta coloana alte obiecte mai importante, cum ar fi o bicicleta sau un joc nou, pentru care ar trebui sa stranga mai multi bani. Acestea vor fi scopurile lui si il vor ajuta sa fie mai calculat in privinta cheltuielilor inutile.

Share and Enjoy !

Shares