10 modalitati prin care sa reduci costurile la caldura

Reading Time: 3 minutes

casa_iarnaToata lumea este speriata de facturile din lunile de iarna si pe buna dreptate. In aceasta perioada costurile sunt mari atat la caldura, cat si la electricitate. Poti totusi sa apelezi la cateva trucuri cu ajutorul carora sa cheltuiesti mai putin.

1. Izoleaza peretii. Nu prea mai poti pune in aplicare acest sfat acum, caci “Omul gospodar isi face iarna car si vara sanie”, dar daca nu ai facut asta deja, noteaza-l pentru la                primavara. Un strat de 10 cm de polistiren la exterior este echivalentul a unui rand in plus de caramizi si reduce factura la intretinere cu pana la 40 – 50%.

  1. Inlocuieste sau repara geamurile. Tot primavara trebuie sa inlocuiesti si geamurile, pentru ca tamplaria din lemn isi pierde in timp eficienta, dar daca ai o problema la geamurile din PVC, poti sa chemi oricand pe cineva sa le repare. Si vei simti diferenta si in casa, dar si in buzunar!
  1. Curata filtrele aparatelor de aer conditionat cel putin o data pe luna pentru ca, in cazul in care acestea sunt pline de praf, vor solicita energie suplimentara pentru a ajunge la temperatura impusa de tine. Nici nu mai vorbim despre cati microbi se ascund in filtrele necuratate!
  1. Draperiile pot fi de mare ajutor! Da-le la o parte ziua, ca sa permiti razelor solare sa emane caldura in casa, iar seara trage-le la loc pentru a acoperi gemurile si a opri caldura sa iasa din camera.
  1. Un termostat aplicat centralei termice poate face minuni pentru ca va mentine o temperatura constanta in casa. Nu va fi nici prea cald, nici prea frig, cum s-ar intampla daca tu ai uita sa opresti sau sa pornesti centrala.
  1. Nu inchide caloriferele cand pleci de acasa, pentru ca va trebui apoi sa consumi si mai multa caldura pana cand vei crea in camera o temperatura placuta. Ca sa eviti ca in camera sa se raceasca de tot, lasa caloriferele la minimum.
  1. Folosesti lumanari in care picura putin ulei esential. Aceasta tehnica va crea o atmosfera placuta in casa, dar va incalzi si camera. Aceeasi masura o poti aplica si la baie. In loc sa dai drumul ventilatorului, care odata cu mirosurile elimina si caldura, mai bine aprinde o lumanare parfumata.
  1. Dupa ce gatesti, lasa usa de la cuptor deschisa pentru a-i permite caldurii sa se duca in toata casa (si odata cu ea, si mirosul de placinta cu dovleac), iar dupa ce faci dus, lasa usa deschisa de la baie, din aceleasi considerente.perna_geam
  1. Daca ai tamplarie veche, din lemn, pana la primavara cand o schimbi, monteaza draperii transparente de dus pentru a tine caldura in interior. Acestea izoleaza mai bine decat draperiile obisnuite si le poti ascunde daca montezi in fata lor un rand de perdele.
  1. Pune perne sul la geamuri sau la usi. Daca vrei sa faci unele haioase, transforma perna umpluta cu vata sau cu burete intr-un animalut. Coase-i nasturi in loc de ochi si fa-i si urechi, iar cei mici vor fi mai mult decat incantati. O idee mai serioasa, dar la fel de ingenioasa, ar fi sa imbraci perna in doua sosete lungi.

Share and Enjoy !

Shares